Linkovi

Beograd: Politička presuda Ivanoviću


Rasim Ljajić, potpredsednik srpske vlade
Rasim Ljajić, potpredsednik srpske vlade

Presuda Oliveru Ivanoviću dočekana je u Beogradu kao politička, a ne pravna odluka, koja predstavlja još jedan dokaz popustljivosti međunarodne zajednice prema kosovskim vlastima.

Potpredsednik srpske Vlade Rasim Ljajić izjavio je danas da je šokiran presudom lideru Građanske inicijative SDP Oliveru Ivanoviću, koji je osuđen na devet godina zatvora za ratne zločine i ocenio da je ona pre politički nego pravno motivisana.

Ljajić je rekao da je država Srbija činila sve što je bilo moguće, dala je garancije da se Ivanović brani sa slobode, ali da su joj sada mogućnosti limitirane. Presuda Ivanoviću može imati uticaja na ukupnu atmosferu i ona će sigurno biti pogoršana, ocenio je Ljajić:

"Logično razmišljanje svih ljudi koji su na Kosovu ostali da žive jeste – ako je ovako prošao Oliver Ivanović, dakle jedan borac za demokratska prava svih ljudi, šta da očekuju drugi obični građani na Kosovu. Tako da sigurno će atmosfera biti dodatno pogoršana."

Direktor Vladine Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić ocenio je da presuda Oliveru Ivanoviću predstavlja političku poruku, ne samo Srbima na Kosovu, nego i Srbiji i da zbog toga Beograd mora preispitati svoje dalje učešće u pregovorima sa Prištinom:

"Srbija ne sme da ostane nema na ovo što se danas dogodilo u Kosovskoj Mitrovici. Vlada i premijer Srbije treba da se izjasne najhotnije o ovom događaju. Smatram da je neophodno da ne žmurimo pred činjenicom da je ovom presudom Oliveru Ivanoviću udaren šamar čitavoj Srbiji, da je udaren šamar pravu i pravdi. Ali ne samo ovom presudom, šamar Srbiji je udaren i odnosom Prištine prema dijalogu."

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić ocenio je da presuda Oliveru Ivanoviću daje "vetar u leđa ekstremistima na obe strane", dok predsednica DSS-a Sanda Rašković Ivić smatra da je presuda Ivanoviću je nastavak NATO agresije i progona Srba u miru zloupotrebom Euleksa i politički korumpiranih sudskih organa.

A kako je rekao direktor Komiteta pravnika za ljudska prava Milan Antonijević, ima malo dokaza koji direktno optužuju Olivera Ivanovića, zbog čega bi, po njegovim rečima, trebalo sačekati obrazloženje presude međunarodnog sudećeg veća.

XS
SM
MD
LG