Linkovi

Odbor i poslanici o Kosovu


Ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović i šef pregovaračkog tima u dijalogu sa Prištinom Borislav Stefanović prisustvuju sednici Odbora za Kosovo i Metohiju, u Skupštini Srbije.
Ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović i šef pregovaračkog tima u dijalogu sa Prištinom Borislav Stefanović prisustvuju sednici Odbora za Kosovo i Metohiju, u Skupštini Srbije.

Skupština Srbije bila je danas glavno mesto za raspravu o Kosovu - na Odboru je raspravljano o sporazumu sa Prištinom o administrativnim prelazima, dok su u samom parlamentu i vlast i opozicija ocenili da najavljena ideja o referendumu na severu Kosova može da bude kontreproduktivan potez.

Uz pomalo dobacivanja i stranačkog prepucavanja danas je održana sednica parlamentarnog odbora za Kosovo i Metohiju, na kojoj je šef pregovaračkog tima Beograda Borislav Stefanović poručio da Ustav i zakoni Srbije nisu ugroženi sporazumom o administrativnim prelazima.

Kako je objasnio Stefanović dogovoreno je da se na prelazima ne ističu simboli bilo koje vrste – ni zastave, ni grbovi ni granični kamen, a na svim prelazima biće prisutni predstavnici MUP-a i Ministarstva finansija. Kosovski carinici biće kao i do sada na prelazima Končulj i Merdade, dok će na Jarinju i Brnjaku biti prisutni samo carinski svedoci koji će, kako je rekao Stefanović, samo posmatrati prelaze:

"Sporazum o administrativnim prelazima je najdetaljniji do sada. Želeći da izbegnemo dvosmislenost učinili smo najviše moguće u datoj situaciji u zaštiti naših nacionalnih interesa i kao i kod prethodnih sporazuma ni na koji način nismo ugrozili ni Ustav ni zakone", ističe Stefanović.

LDP je zatražila sazivanje sednice Skupštine Srbije o Kosovu, za DSS i SRS uredba o prelazima je neprihvatljiva, a radikali su najavili i da će tražiti ocenu ustavnosti vladinih uredbi koje se tiču Kosova.

Nakon što su predstavnici Srba sa severa Kosova najavili mogućnost održavanjareferenduma na Dan državnosti Srbije, 15. februara, sa pitanjem “da li građani severa dela Kosova žele uvođenje albanskih institucija, poslanici vladajuće koalicije ocenili su da Srbi sa severa Kosova treba da poštuju odluke državnih organa i da eventualno održavanje referenduma ne bi rešilo probleme:

"Referendum je takođe jedan demokratski oblik izjašnjavanja koji se može primeniti, ali moramo pogledati koji su motivi, da li postoji određena politička pozadina i da li to rađa određenu političku korist ili štetu u svetlu svih dešavanja", istakao je Branko Ružić, poslanik SPS-a.

I opozicija smatra da Srbi sa severa Kosova treba da saradjuju sa državnim institucijama i da bi svaki ishitreni potez mogao da bude kontraproduktivan.

"Mislim da je to finale jedne pogrešne politike iz Beograda. Logičan je sled – kada postavite barikade uvek se to u nekom trenutku završi referendumom. To je scenario koji je bio karakterističan za Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu", ocenjuje Bojan Djurić iz LDP-a.

SRS smatra da se državne institucije moraju poštovati ali da i Vlada Srbije mora da poštuje Ustav. Kako je rekao poslanik ove stranke Božidar Delić, da su ih Srbi sa severa Kosova konsultovali pre ovakve odluke, dobili bi savet da to ne rade, već da zadrže jedinstvo i da tako jedinstveni vrše pritisak na državne organe da budu građani Srbije.

XS
SM
MD
LG