Linkovi

Beograd: Neće biti krize sa gasom


Srbija ove zime neće imati problema sa snabdevanjem gasom, požurili su danas da poruče najviši državni zvaničnici nakon što je dnevni list Danas objavio informaciju da je ruski predsednik Vladimir Putin odllučio da smanji isporuke gasa Srbiji za 28 odsto.

Kako piše Danas, Putin je takvu odluku doneo nezadovoljan ishodom posete Beogradu, s obzirom da je premijer Srbije Aleksandar Vučić odbio da potpiše protokol kojim se reguliše vraćanje duga za ruski gas od oko 200 miliona dolara do marta iduće godine. Kako tvrde izvori tog lista, Vučić je veoma razočaran stavom Putina, a svoju odluku da ne potpiše garancije da će Srbija do marta vratiti taj dug pravda time da Rusija preko NIS-a dosta profitira na Srbiji.

Povodom pisanja Danasa oglasio se i premijer Srbije Aleksandar Vučić, koji se nalazi u zvaničnoj poseti Češkoj.

"Građani Srbije ne moraju da brinu, neće biti nikakvih problema sa snebdevanjem gasa. A svake eventualne nesuglasice oko načina ili vremenskih rokova za isplatu naših dugova mi ćemo sa našim ruskim partnerima umeti da prevaziđemo i pronađemo najbolje moguće rešenje u interesu građana Srbije."

I potpredsednica Vlade Zorana Mihajlović potvrdila je danas da su isporuke gasa iz Rusije Srbiji smanjene, kao i da ukupan dug koji Srbija ima iznosi oko 200 miiona evra. Isporuke gasa se smanjuju za celu Evropu, pa tako i za Srbiju, izjavila je Mihajlović i dodala da je Srbija spremna da vrati dugove za gas:

"Mi imamo partnerski odnos i zaista verujem da ćemo kroz partnerski odnos taj problem rešiti. I zaista verujem da Banatski dvor, koji je pun, će se koristiti i da u tom smislu će biti dovoljno gasa."

Ministar energetike Aleksandar Antić potvrdio je da su Srbiji po-slednjih nedelju dana smanjene isporuke gasa za 28 odsto – umesto 4,5, Srbija je u tom periodu dobijala 3,2 miliona kubika gasa iz Rusije, a ostatak je nadomešten iz domaće proizvodnje gasa i iz podzemnog skladišta gasa Banatski dvor.

Antić je najavio da će već sutra napisati pismo ruskom ministru energetike Aleksandru Novaku, u kojem će ga zamoliti da se normalizuju isporuke gasa Srbiji i pre nego što se postigne sporazum o regulisanju dugova za gas.

XS
SM
MD
LG