Linkovi

Kosovo prioritet i EU i SAD


Premijer Srbije Ivica Dačić i ambasador SAD u Srbiji Majkl Kirbi na poslovnom ručku Američke privredne komore, 26. septembra 2012.
Premijer Srbije Ivica Dačić i ambasador SAD u Srbiji Majkl Kirbi na poslovnom ručku Američke privredne komore, 26. septembra 2012.

Nedvosmislene poruke o tome danas su u Beogradu ponovili šef Delegacije EU u Srbiji Vensan Dežer, ali i novi ambasador SAD u Srbiji Majkl Kirbi.

Kosovo je u ovom trenutku prioritet i SAD i EU, a o tome su nedvosmislene poruke ponovili šef Delegacije EU u Srbiji Vensan Dežer, ali i novi ambasador SAD u Srbiji Majkl Kirbi.

Nakon potpisivanja sporazuma o integrisanom upravljanju granicama – koji je inače bio neophodan uslov kako bi Srbija dobila status kandidata za članstvo u EU, sledi i njegova primena, istakao je danas šef Delegacije EU u Srbiji Vensan Dežer.

Po njegovim rečima, visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton će narednih dana u Njujorku razgovarati sa predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem, ali i sa delegacijom iz Prištine:

Takođe, sledi sastanak sa prištinskim vlastima i videćemo volju i odlučnost za napretkom. Sto se tiče Evropke unije mi hoćemo da vidim proces koji smo pokrenuli. Od februara nije bilo nikakvih sastanaka tako da je krajnje vreme da dijalog ponovo počne”.

Dežer je rekao i da je potrebno postignuti sporazume koji se tiču pitanja energetike i telekomunikacija, kao i da se mora omogućiti kretanje misije Euleksa i Kfora na celoj teritoriji Kosova.

A novi ambasador SAD u Srbiji Majkl Kirbi je izjavio da je potrebno da Srbija normalizuje odnose sa Kosovom i dodao da je jedan od njegovih zadataka upravo razrešenje nekih teških pitanja koja se postavljaju:

“Vaša budućnost u Srbiji, ekonomska budućnost, bila bi bolja da ste u EU. I Kosovo je bitno što se tiče toga. Ja sam sad ovde i angažovan sam da pomognem u rešavanju nekih teških pitanja. Mislim da možemo da privučemo američke investitore ovde. Američki investitori, investitori iz EU, kao i ruski i kineski i domaći ulagači žele klimu koja je malo povoljnija za biznis.”

Kirbi je rekao i da se odnosi SAD i Srbije kreću u pravom pravcu i da nisu toliko loši, a sa takvom ocenom se složio i srpski premijer, koji je istakao da ne postoje veliki politički problemi u odnosima Srbije i SAD.

Govoreći na današnjoj sednici Američke privredne komore u Srbiji Ivica Dačić je rekao dao SAD i Srbije imaju različite stavove o pojedinim pitanjima, ali da se načini na koje dve zemlje vide rešavanje problema ne razlikuju.

Politika Srbije ostaje ista – a to je evropski put, kao i nastavak dijaloga Beograda I Prištine, poručio je na kraju Dačić.
XS
SM
MD
LG