Linkovi

Beograd preti Tačiju hapšenjem


Kosovski šef diplomatije Hašim Tači

Posle potvrde kosovskog ministra spoljnih poslova o dolasku u Beograd, reagovali su srpski zvaničnici koji su poručili da će Tači biti priveden pravdi ukoliko dođe

Ministar policije Nebojša Stefanović je poručio da će policija postupiti po zakonu i privesti Tačija pravdi ukoliko dođe u Beograd, a tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević je izjavio da je poternica za Hašimom Tačijem u Srbiji i dalje na snazi.

Istraga o Tačiju je u prekidu, jer je nedostupan srpskim istražnim organima, objasnio je Vukčević i dodao da je centrala Interpola stopirala važenje poternice za Tačijem u drugim zemljama uz obrazloženje da je reč o najvišim albanskim funkcionerima. Međutim, u Srbiji je na snazi, tako da ako ovde dođe možemo da ga uhapsimo, rekao je tužilac za ratne zločine.

U Briselu tvrde da prate situaciju oko eventualne Tačijeve posete. Portaprolka visoke predstavnice Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Maja Kocijančič je izjavila da je u okviru dijaloga o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, postignut sporazum o posetama zvaničnika i da su uspostavljene procedure po kojima se postupa:

"Mi očekujemo da će procedure biti poštovane u slučaju bilo koje posete."

I šef delegacije EU u Srbiji Majkl Davenport smatra da bi prilikom posete Hašima Tačija Beogradu trebalo da se poštuju određene procedure koje važe u takvim prilikama i dodao da ne može da ništa više da komentariše u vezi sa tim. I ambasador SAD u Srbiji Majkl Kirbi nije želeo da komentariše najavu hapšenja Tačija, ali je rekao da ohrabruje regionalnu saradnju i da je na tom polju napravljen veliki napredak.

XS
SM
MD
LG