Linkovi

Nova reagovanja u Srbiji na hašku odluku


Kirbi: Odluka Haškog tribunala neće ugroziti odnose SAD i Srbije.
Kirbi: Odluka Haškog tribunala neće ugroziti odnose SAD i Srbije.

Američki ambasador u Beogradu ocenio je da oslobađanje Ramuša Haradinaja u Haškom tribunalu neće negativno uticati na odnose Srbije i SAD

Premijer Srbije Ivica Dačić poručio da bi bilo pogrešno kočiti evropski put Srbije zbog Kosova. Ambasador SAD Majkl Kirbi ocenio da su odnosi Srbije i Amerike pozitivni i da ih neće ugroziti odluka Haškog tribunala da oslobodi Ramuša Haradinaja.

Ambasador SAD u Beogradu Majkl Kirbi ocenio je danas da oslobađanje bivšeg komandanta OVK Ramuša Haradinaja u Haškom tribunalu neće negativno uticati na odnose Srbije i SAD.

Evropska unija nudi najbolji put Srbiji koji će omogućiti napredak budućim generacijama, rekao je Kirbi i dodao da Srbija ne može da sledi model Švajcarske koja ima jak bankarski sistem ili Norveške, Rusije i Ukrajine koje imaju velika prirodna bogatstva pa nisu članice EU.

Na predstavljanju studije USAID o malim i srednjim preduzećima američki ambasador je dodao da je iz izjava premijera Ivice Dačića i predstavnika vlade Srbije video da postoji volja da se u razgovorima ide napred:

Odluka kako će se Srbija postaviti prema problemu Kosova je na vladi, ali verujem da je vlada razumela da međunarodna zajednica ne traži da Srbija prizna Kosovo, već da se insistira na normalizaciji odnosa. Te dve stvari nisu identične.”

A poslanik Demokratske stranke i bivši šef pregovaračkog tima Srbije Borislav Stefanović je izjavio da DS smatra da treba primeniti sve do sada postignute sporazume u dijalogu sa Prištinom. Sporazume treba primeniti ne zato što su idealni, već zato što su jedini način da se na terenu reguliše stanje i olakša život građana, rekao je Stefanović i dodao da je neistina tvrdnja sadašnjih vlasti da oni moraju da primenju sporazume koje je prihvatila prethodna Vlada:

“Vlada može jednim aktom na sednici da ukine sve ove uredbe i zaključke, međutim to nije naša preporuka. Mi mislimo da treba da nastave sa ovim aktivnostima koje su teške, koje nisu popularne, ali sve vezano za Kosovo i Metohiju je daleko od popularnosti. I ko god pokušavao da reši ove probleme ne može računati na to da stekne bilo kakve političke poene – i mi smo to najbolje osetili na svojoj koži”, navodi Stefanović.

A dok su funkcioneri i pristalice Srpske radikalne stranke danas protestvovali ispred zgrade Predsedništva Srbije zbog odluka Haškog suda, premijer Srbije Ivica Dačić je u intervjuu magazinu Kord izjavio da bi bilo pogrešno kočiti evropski put Srbije zbog odnosa s Kosovom.

Po oceni Dačića došlo je vreme da Srbija ide dalje u evropskim integracijama, jer je ispunila ključne uslove za otvaranje pregovora s EU, pa i politički kriterijum koji je naveden u zaključcima Saveta Evrope iz decembra prošle godine o normalizaciji odnosa sa Prištinom.

Govoreći o predstojećem, trećem po redu susretu sa kosovskim premijerom Tačijem, Dačić je naveo da je njegov cilj normalizacija odnosa i rešenje svakodnevnih problema svih građana na Kosovu i da se koncentriše na potrebu saradnje.
XS
SM
MD
LG