Linkovi

Gnev u Srbiji zbog "selektivne pravde"


Oslobadjajuća presuda Ramušu Haradinaju izazvala je očekivano oštre reakcije Beograda. Vlada Srbije navodi da "zataškavanje zločina ne donosi stabilnost".

Oslobadjajuća presuda bivšem komandatu OVK Ramušu Haradinaju je, moglo bi se reći, izazvala još žešće reakcije u Srbiji nego kada je nadavno doneta ista presuda hrvatskim generalima.

U velikoj meri očekivana odluka Haškog tribunala da oslobodi bivšeg vođu OVK Ramuša Haradinaja, izazvala je takođe očekivane oštre reakcije Beograda.

Kako je ocenio predsednik Srbije Tomislav Nikolić za zločine nad kosovskim Srbima niko neće biti osuđen, a takve odluke podstiču separatizam, otežavaju napore na uspostavljanju mira u regionu, poništavaju dosadašnje napore u normalizaciji odnosa Beograda i Prištine i povećavaju evroskepticizam u srpskom narodu, smatra Nikolić:

Ovo je čas kad iz Haškog tribunala treba da izadju svi Srbi. Zato što, ako Oluja nije bila zločin, ako Haradinaj nije počinio zločin, gde će naći zločin kod političara, komandanata vojske i policije Srba koji se nalaze u Haškom tribunalu.”

Posle razgovora sa austrijskim vicekancelarom i ministrom spoljnih poslova Mihaelom Špindelegerom, premijer Srbije Ivica Dačić je ocenio da je oslobađajuća presuda Ramušu Haradinaju bila očekivana, da je poslednja u nizu političkih, a ne pravnih i pravednih presuda Tribunala i da će, kao u slučaju hrvatskih generala otežat proces pomirenja u regionu. Ipak, u interesu Srbije je nastavak dijaloga sa Prištinom što treba da omogući i nastavak evrointergacija:

Mi možemo da ne odemo na sledeću rundu razgovora, pa ćemo onda da čekamo 2014 za otpočinjanje pregovora. Ajd da vidimo šta nam je veći interes. Ja sam praktičan čovek.”

Potpredsednik srpske vlade Aleksandar Vučić, koji će inače predstavljati Srbiju na sednici Saveta bezbednosti 5. decembra, kada će glavni tužilac Haškog tribunala podneti izveštaj o radu tog suda je poručio da će šta da kaže o radu Haškog tribunala, i to pred očima celog sveta.

Za Vučića je oslobađajuća presuda Ramušu Haradinaju šamar pravdi i porodicama žrtava, ali kako je dodao – nema sumnje i da je u interesu građana Srbije nastavak puta ka EU:

“Srbija će nastaviti svoj put ka EU i ne želim da se dodvoravam bilo kome u Srbiji pošto znam da to danas nije popularna rečenica. To radimo zato što je to najbolje za gradjane Srbije bez obzira da li ti gradjani misle da je to tačno ili ne misle da je to tačno.”

Po mišljenju predsednika Nacionalnog saveta za saradnju s Haškim tribunalom Rasima Ljajića presuda Haradinaja će samo dalje urušiti kredibilitet Tribunala i da će znatno otežati proces pomirenja na prostoru bivše Jugoslavije.

Kako smatra ministar pravde Nikola Selaković Hag je drug put pljunuo u lice srpskim žrtvama, dok Tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević kaže da je oslobađajuća presuda bišem komandantu OVK nepravedna i da je rezultat neprofesionalne zaštite svedoka:

Smatram da ovakvom presudom ne možemo postići satisfakciju za žrtve. Mislim da ovakvom situacijom nije obezbedjena zaštita svedoka. Mi imamo situaciju da jedan svedok direktno pred većem sudija kaže da će pre ići u zatvor nego da svedoči jer je uplašen za sebe i za svoju porodicu. Mislim da to nisu normalni uslovi za sudjenje i zato imamo i ovakve presude.”

Oslobađajućom presudom Haradinaju bavile su se i sve političke stranke u Srbiji – naprednjaci predlažu prekid odnosa sa Hagom, radikali sutra organizuju protestnu šetnju u Beogradu i drugim gradovima Srbije, a DSS i njen lider Vojislav Koštunica smatra da se Haški tribunal pretvorio u pravno ruglo i sramotu i da je golo sredstvo za ostvarivanje interesa zapadnih sila i antisrpski sud.

Novi lider Demokratske stranke Dragan Đilas izjavio je da oslobađajuća presuda Haradinaju predstavlja veliku sramotu za međunarodnu zajednicu, kao i da država Srbija mora da bude odgovorna i da učini sve što može da zaštiti nacionalne interese na Kosovu i mora da nastavi dijlaog, bez obzira ko bude sedeo sa druge strane stola:

“Očekujem da u najskorije vreme napokon vlada predloži platformu za pregovore i razgovore o Kosovu i Metohiji, da tu platformu usvoji parlament, da gradjani Srbije znaju sa čim se suočavaju, da se prestane sa najavama teških vremena i teških odluka nego da oni koji su na vlasti smanje populizam, smanje amaterizam i da ljudima u Srbiji kažu šta će se desiti i koja se cena plaća za to.”

Konačno, reagovala je i Vlada Srbije, koja smatra da oslobađajuća presuda Haradinaju otvara dilemu da li međunarodna zajednica želi da se
istraže zločini, kazne krivci i otpočne proces pomirenja, ili želi da region zadrži u stanju stalne krize. Vlada Srbije ocenjuje da selektivna pravda i zataškavanje zločina ne donose stabilnost, navodi se u saopštenju Vlade.
XS
SM
MD
LG