Linkovi

Evropski parlamentarci u Beogradu


Šef delegacije Evropskog parlamenta za Jugoistočnu Evropu Eduard Kukan i šef Delegacije EU u Srbiji Vensan Dežer.
Šef delegacije Evropskog parlamenta za Jugoistočnu Evropu Eduard Kukan i šef Delegacije EU u Srbiji Vensan Dežer.

Za Srbiju ne postoji novi uslovi na putu ka EU, poručio je danas šef Delegacije EU u Srbiji Vensan Dežer

Evropski parlamentarci boravili u danas u Beogradu i tom prilikom poručili da nema novih uslova za Srbiju i da je prioritet za nastavak evropskog puta dijalog sa Prištinom. Sa druge strane premijer Srbije Ivica Dačić rekao da sam datum nije važan, već šta je to što Srbija treba da učini.

Za Srbiju ne postoji novi uslovi na putu ka EU, poručio je danas šef Delegacije EU u Srbiji Vensan Dežer i dodao da se poslednjih meseci u slučaju Srbije nije izašlo iz okvira kriterijuma iz Kopenhagena i uslova koje je u decembru 2011. godine definisao Evropski savet.

Za Evropsku uniju je važno nekoliko ključnih stvari vezanih za reforme u Srbiji – od vladavine prava i reforme pravosuđa, do borbe protiv korupcije i usklađivanja sa pravnim tekovinama EU, rekao je Dežer na sastanku srpskih i evropskih parlamentaraca:

“Postoji jedan prioritet za Sriju a to je dijalog Beograda i Prištine. U tom smislu pozdravljamo poslednje odluke koje sadrže regionalnu komponentu ali i potpis na IBM protokolu. To otvara mogućnost da se predje u drugu fazu u procesu podizanja dijaloga na viši politički nivo”, naveo je Dežer.

Predsedavajući delegacije Evropskog parlamenta za odnose sa jugoistočnom Evropom Edvard Kukan je ocenio da poslednji izbori u maju, kao i miran prenos vlasti koji je usledio pokazuje nivo demokratije u Srbiji. Govoreći o nastavku dijaloga sa Prištinom Kukan je poručio da odlaganje neće nikome koristiti i da je vreme da se razgovori što pre nastave.

Kukan se danas sastao i sa premijerom Srbije Ivicom Dačićem i tom prilikom je istakao da EU podržava približavanje Srbije, a uslovi za to su odavno poznati: nastavak dijaloga sa Prištinom, borba protiv kriminala i korupcije i sređivanje stanja u pravosuđu:

“10. oktobra, izveštaj o napretku Srbije biće objavljen od Evropske komisije i taj dokument će sadržati sve preporuke koje Srbija treba da ispuni da bi se pomerila napred u evropskim integracijama”.

A kako je istakao srpski premijer suština razgovora Beograda i Prištine ne treba da bude u tome da se Srbija natera da prizna Kosovo, niti bi Srbija u tome bila spremna da učestvuje. Po njegovim rečima Srbija spremna za početak pregovora o prijemu u EU i nije suštinsko pitanje da li će datum biti određen u decembru ili u prvoj polovini iduće godine:

“Za nas u ovom trenutku nije najvažnije pitanje u kom ćemo mesecu dobiti datum za otpočinjanje pregovora. Najvažnije je pitanje da mi znamo šta treba da ispunimo i da proces koji vodimo, u koji smo već ušli, će definitvno dovesti do određivanja tog datuma.”

Po oceni Dačića, niko u ovom trenutku u međunarodnoj zajednici nema jasnu predstavu o tome koje će biti teme razgovora Beograda i Prištine na najvišem nivou, već se svi bave time ko će učestvovati u razgovorima.
XS
SM
MD
LG