Linkovi

Dan životne sredine posvećen reciklaži


Međunarodni Dan zaštite životne sredine obeležen je danas i u Srbiji nizom manifestacija, a najveći broj akcija i kampanja održan je u Beogradu.

Prvi obeležen 1972-ge godine, Međunarodni dan zaštite životne sredine ove godine se proslavlja pod sloganom - "misli, jedi štedi", kojom se pokušava smanjiti nepotrebno bacanje hrane u svetu. U Srbiji, ovogodišnji Dan životne sredine bio je posvećen, pre svega, reciklaži.

Međunarodni Dan zaštite životne sredine obeležen je danas i u Srbiji nizom manifestacija, a najveći broj akcija i kampanja održan je u Beogradu.
Na Košutnjaku, pored Hajdučke česme, Ministarstvo omladine i sporta or ganizovalo je obrazovnu akciju o značaju zaštite životne sredine i prevenciji požara, dok je na Adi Ciganliji kompanija Sekopak organizovala edukativne radionice za decu:

Deca koju vidite nam pokazuju kako na jedan kreativan način može da se upotrebi ambalažni otpad. I na taj način nas praktično i uče, nas odrasle, koliko je lako promeniti neke loše navike i koliko je lako započeti sa recikliranjem”, izjavio je Sava Crnogorac, direktor kompanije Sekopak.

Ne mogu da verujem da postoje takvi ljudi koji đubre, plastične flaše i drugo bacaju, kad sve to može da se reciklira. Treba da se ugledamo na neke boje zemlje, poput skandinavskih”, kaže rukometašica reprezentacije Srbije Sanja Damnjanović.

U beogradskoj opštini Zemun, održana je dodela nagrada osnovnim školama koje su bile najuspešnije u ekološkoj akciji prikupljanja sekundarnih sirovina, a komunalno preduzeće beogradske "Gradske pijace" organizovalo je akciju na pijaci "Smederevski đeram" kako bi podstakle građane da plastične zamene biorazgradivim kesama:

JKP Gradske pijace, kao društveno odgovorno preduzeće se opredelilo da ovim malim korakom pokuša da skrene pažnju svim našim zakupcima i svim kupcima tako što smo obezbedili biorazgradive kese. I makar danas, makar na pijaci Stari đeram da svakom zakupcu, svakom ko danas dođe obezbedimo biorazgradivu kesu”, kaže Predrag Veinović, direktor JKP Gradske pijace.

U Šapcu i Sremskoj Mitrovici državni sekretar Ministarstva energetike Dušan Mrakić i šef Delegacije EU u Srbiji Vensan Dežer posetili su regionalnu deponiju Srem-Mačva, kao i šabačku transfer stanicu za separaciju otpada i gradilište postrojenja za preradu otpadnih voda u Šapcu. Projekte ta dva postrojenja finansirala je EU sa 25 miliona evra.
XS
SM
MD
LG