Linkovi

Beograd domaćin Skupštine Interparlamentarne unije


U Beogradu počinje 141. Skupština Interparlamentarne unije (IPU), Foto: Facebook

U Beogradu u nedelju počinje 141. Skupština Interparlamentarne unije (IPU), koja će okupiti više od 1.700 parlamentaraca i partnera iz UN i civilnog društva iz celog sveta, a između ostalih, govoriće i predsednica IPU Gabrijela Kuevas Baron, predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković i generalna direktorka Kancelarije UN u Ženevi Tatjana Volovaja.

Zasedanje će svečano otvoriti predsednik Srbije Aleksandar Vučić, a najavljeno je prisustvo i predsednice Vlade Srbije Ane Brnabić, kao i prvog potpredsednika Vlade i ministra spoljnih poslova Ivice Dačića.

Kako je navela predsednica srpskog parlamenta Gojković, održavanje IPU za Srbiju ima ne samo veliki politički i diplomatski značaj već je to i turistički i privredni potencijal, s obzirom na činjenicu da će više od 2.000 ljudi iz čitavog sveta upoznati Beograd i Srbiju.

Ona se sastala s predsednicima parlamenata Burundija, Irske, Ruande, Filipina i Crne Gore, s kojima je razgovarala o unapređenju parlamentarne i ukupne bilateralne saradnje i zahvalila na učešću na zasedanju Interparlamentarne unije u Beogradu.

Skupština Srbije će do 17. oktobra biti domaćin predstavnicima oko 140 zemalja, više od 70 predsednika parlamenata, kao i više od 700 poslanika, a centralna tema zasedanja Skupštine IPU je "Uloga i mehanizmi parlamenta u jačanju međunarodnog prava i doprinos regionalnoj saradnji".

Poslanici će diskutovati i o rodnoj ravnopravnpsti, osnaživanju mladih, odbrani ljudskih prava poslanika i ostvarivanju univerzalne zdravstvene zaštite. Srbija je postala jedna od prvih članica IPU 1891. godine, ubrzo nakon osnivanje te međunarodne organizacije 1889. godine, a na 141. Skupštini IPU u Beogradu pored obeležavanja 130 godina postajanja IPU biće obeležena i 70. godišnjica Ženevskih konvencija koje su bile temelj humanitarnog prava zaštite u oružanim sukobima.

Ovo je drugi put da je Beograd domaćin Skupštine IPU, nakon što je 52. Skupština te međunarodne parlamentarne organizacije održana u glavnom gradu Srbije, odnosno tadašnje Jugoslavije, 1963. godine. IPU je globalna organizacija nacionalnih parlamenata, osnovana pre 130 godina kao prva multinacionalna politička organizacija na svetu u cilju osnaživanja saradnje i dijaloga među državama. Danas IPU obuhvata 179 nacionalnih parlamenata i 12 regionalnih parlamentarnih tela i promoviše demokratiju i pomaže parlamentima da postanu jači, mlađi, rodno ravnopravniji i različitiji.

Interparlamentarna unija biće "krunisana" usvajanjem Beogradske deklaracije, ali i proglašenjem novog regionalnog ambasadora UNICEF-a, koji će, prema rečima predsednice srpskog parlamenta, biti poznata ličnost regiona i sveta, neko ko spaja svojom umetnošću region, a živi u Beogradu.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG