Linkovi

Uslovi teški, dijalog se nastavlja


Vučič: Predlog koji je Srbija dobila u Briselu - neprihvatljiv
Vučič: Predlog koji je Srbija dobila u Briselu - neprihvatljiv

Vlada Srbije zatražila je danas da se dijalog sa Prištinom nastavi bez pritisaka kako bi se pronašlo pravedno rešenje.

Dan posle sedme runde pregovora u Briselu, u Beogradu se ocenjuje da je dijalog zapao u ćorsokak u kome se Beogradu nudi minimum koji ide ispod državnih i nacionalnih interesa. Ipak, Srbija nastavlja dijalog sa Prištinom, poručeno iz Vlade Srbije.

Vlada Srbije zatražila je danas da se dijalog sa Prištinom nastavi bez pritisaka kako bi se pronašlo pravedno rešenje koje bi osiguralo život Srba na Kosovu i kako bi se Srbiji otvorile evropske perspektive. Srbija ne odustaje od evropskog puta i nada se da će dogovor sa Prištinom ipak biti posti gnut, izjavio je potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić, koji je i vodio sednicu Vlade zbog puta premijera Ivice Dačića u Njujork na sednicu Saveta bezbednosti UN.

Govoreći o jučerašnjoj rundi pregovora Beograda i Prištine Vučić je rekao je da predlog koji je Srbija dobila u Briselu nije prihvatljiv i da niko u dijalogu, osim Beograda, nije pokazao spremnost na kompromis, što srpskoj strani nije pružilo, kako je istakao Vučić, ni jedan posto šansi da ponuđeno i prihvati.

Na sednici parlamentarnog Odbora za evropske integracije potpredsednica Vlade Suzana Grubješić je istakla da reformski proces u Srbiji nije usporen ili zaustavljen, iako integracijama sada dominira pitanje dijaloga o Kosovu:

“Možemo da kažemo da je u celini, za period od juna 2008-me do 31. decembra 2012-te godine Nacionalni program integracija ispunjen sa visokim procentom od 88 odsto.”

A o pregovorima u Briselu danas su govorili i narodni poslanici – Milovan Drecun iz SNS-a iznosi stav sličan Vučićevom – Srbiji su juče postavljeni neprihvatljivi uslovi koji su ispod minimuma nacionalnih interesa, izjavio je predsednik skupštinskog Odbora za Kosovo i Metohiju. Ono što Priština uz pomoć Brisela nudi je neodgovorno i neozbiljno, kaže Drecun:

Veoma je tvrda pozicija i Brisela i Prištine i malte ne smo došli u situaciju, kao što je bila ona svojevremeno u Rambujeu, da nam se ponudi nešto što svi znaju da ne možemo da prihvatimo, da ide ispod minimuma naših vitalnih državnih i nacionalnih interesa, a da onda budemo mi optuženi za neuspeh pregovora.”

Šef poslaničke grupe Demokratske stranke Srbije Slobodan Samardžić je ocenio da je očigledno da je Vlada Srbije spustila pregovaračku poziciju do samog dna i po njegovom mišljenju potrebno je prekinuti dijalog Beograda i Prištine i početi novu fazu pregovora o suštinskom pitanju statusa Kosova:

“Moguće je da će ovih sedam ili deset dana biti zavrtanje ruku srpskoj strani pre svega, i u nekoj maloj meri umoljavanje Tačija da bar malo popusti. Ja se nadam i dalje da naša strana neće prihvatiti tako sramne uslove koji se sada postavljaju.”

Po mišljenju Ivana Andrića iz LDP-a pojavljivanje srpskog i kosovskog premijera na zajedničkoj konferenciji za novinare u Briselu predstavlja korak više u dijalogu. Uz ocenu da poslanici u parlamanetu nisu upoznati sa tokom pregovora u Briselu, Andrić kaže i da premijer Dačić treba da prestane da javnosti u Srbiji govori jedno, a u Briselu drugo.
XS
SM
MD
LG