Linkovi

Dačić: Spremni za konačno rešenje


Premijer Srbije Ivica Dačić sa generalnim direktorom Direkcije Evropske komisije za proširenje Stefanom Saninom.
Premijer Srbije Ivica Dačić sa generalnim direktorom Direkcije Evropske komisije za proširenje Stefanom Saninom.

Premijer Srbija Ivica Dačić najavio je danas da je sledeći susret s kosovskim premijerom Hašimom Tačijem zakazan za 7. novembar.

Premijer Srbija Ivica Dačić najavio je danas da je sledeći susret s kosovskim premijerom Hašimom Tačijem zakazan za 7. novembar i da je spreman da u Briselu s njim razgovara i o najtežim temama. Vlada je spremna za konačno rešenja problema Kosova, istakao je Dačić.

Nastavak reformi i evropskih integracija prioriteti su Vlade Srbije, koja je odlučna da u ovom mandatu dođe do konačnog rešenja za Kosovo i Metohiju, poručio je danas srpski premijer Ivica Dačić.

Posle razgovora sa evropskim zvaničnikom Stefanom Saninom, Dačić je izjavio da Beograd više nije u situaciji da samo čeka šta će reći Evropska komisija, već da srpske vlasti same treba da imaju inicijativu u nekim oblastima, kao što su razgovori i napredak u odnosima sa Prištinom.

Vladajuća većina u Srbiji je stabilna i spremna da donosi odluke, najavio je Dačić:

“Mi smo spremni na mnogo ambiciozniji projekat rešavanja svih otvorenih pitanja vezanih za Kosovo i Metohiju nego što i sama Evropska komisija predlaže. Znači, spremni smo za konačno rešenje. Smatramo da sva ova pitanja mora da reši naša generacija. Znači da u ovom mandatu Vlade i predsednika Republike rešimo ova dva ključna pitanja - a to je naše članstvo u EU, pregovori, i da rešimo sva otvorena pitanja vezano za Kosovo i Metohiju.”

Direktor Direktorata za proširenje EU Stefano Sanino je istakao da evropski zvaničnici ne dolaze u Srbiju radi uslovljavanja, već da bi omogućili zajednički rad ka zajedničkom cilju - a to je da Srbija postane članica EU:

“Mogu da kažem da smo zaista zadovoljni načinom na koji je ovaj dijalog otpočeo pod okriljem visoke predstavnice EU u Briselu, sastankom na kome su se susreli premijer Srbije Ivica Dačić i Hašim Tači.”

A ambasador SAD u Srbiji Majkl Kirbi je, prenoseći utiske Hilari Klinton posle razgovora u Beogradu izjavio da je ona veoma zadovoljna posetom i voljom srpskih vlasti da nastave dijalog sa Prištinom:

“Mi u potpunosti shvatamo da postoje neka teška pitanja problemi i da vaša vlada i vaš ustav kažu da neće biti priznata nezavisnost Kosova. Mi smo priznali nezavisnost, ali mnogo toga se može postići i bez priznavanja nezavisnosti.”

Učestvujući u radu skupa koji je organizovala organizacija USAID, Kirbi je istakao da će nastavak evropskih integracija dovesti do ekonomskog napretka i stabilnosti. Prema rečima Kirbija, tokom posete Klintonove i Eštonove osim o Kosovu, razgovoralo se i o ekonomskim problemima.
XS
SM
MD
LG