Linkovi

Dačić: Spremni za konačno rešenje

  • Rade Ranković

Premijer Srbije Ivica Dačić sa generalnim direktorom Direkcije Evropske komisije za proširenje Stefanom Saninom.

Premijer Srbija Ivica Dačić najavio je danas da je sledeći susret s kosovskim premijerom Hašimom Tačijem zakazan za 7. novembar.

Premijer Srbija Ivica Dačić najavio je danas da je sledeći susret s kosovskim premijerom Hašimom Tačijem zakazan za 7. novembar i da je spreman da u Briselu s njim razgovara i o najtežim temama. Vlada je spremna za konačno rešenja problema Kosova, istakao je Dačić.

Nastavak reformi i evropskih integracija prioriteti su Vlade Srbije, koja je odlučna da u ovom mandatu dođe do konačnog rešenja za Kosovo i Metohiju, poručio je danas srpski premijer Ivica Dačić.

Posle razgovora sa evropskim zvaničnikom Stefanom Saninom, Dačić je izjavio da Beograd više nije u situaciji da samo čeka šta će reći Evropska komisija, već da srpske vlasti same treba da imaju inicijativu u nekim oblastima, kao što su razgovori i napredak u odnosima sa Prištinom.

Vladajuća većina u Srbiji je stabilna i spremna da donosi odluke, najavio je Dačić:

“Mi smo spremni na mnogo ambiciozniji projekat rešavanja svih otvorenih pitanja vezanih za Kosovo i Metohiju nego što i sama Evropska komisija predlaže. Znači, spremni smo za konačno rešenje. Smatramo da sva ova pitanja mora da reši naša generacija. Znači da u ovom mandatu Vlade i predsednika Republike rešimo ova dva ključna pitanja - a to je naše članstvo u EU, pregovori, i da rešimo sva otvorena pitanja vezano za Kosovo i Metohiju.”

Direktor Direktorata za proširenje EU Stefano Sanino je istakao da evropski zvaničnici ne dolaze u Srbiju radi uslovljavanja, već da bi omogućili zajednički rad ka zajedničkom cilju - a to je da Srbija postane članica EU:

“Mogu da kažem da smo zaista zadovoljni načinom na koji je ovaj dijalog otpočeo pod okriljem visoke predstavnice EU u Briselu, sastankom na kome su se susreli premijer Srbije Ivica Dačić i Hašim Tači.”

A ambasador SAD u Srbiji Majkl Kirbi je, prenoseći utiske Hilari Klinton posle razgovora u Beogradu izjavio da je ona veoma zadovoljna posetom i voljom srpskih vlasti da nastave dijalog sa Prištinom:

“Mi u potpunosti shvatamo da postoje neka teška pitanja problemi i da vaša vlada i vaš ustav kažu da neće biti priznata nezavisnost Kosova. Mi smo priznali nezavisnost, ali mnogo toga se može postići i bez priznavanja nezavisnosti.”

Učestvujući u radu skupa koji je organizovala organizacija USAID, Kirbi je istakao da će nastavak evropskih integracija dovesti do ekonomskog napretka i stabilnosti. Prema rečima Kirbija, tokom posete Klintonove i Eštonove osim o Kosovu, razgovoralo se i o ekonomskim problemima.
XS
SM
MD
LG