Linkovi

Hilari Klinton ponovo svedoči u Kongresu


Bivša državna sekretarka i predsednički pretendent Demokratske stranke, Hilari Klinton svedoči pred odborom Predstavničkog doma za Bengazi 22. oktobra 2015.
Bivša državna sekretarka i predsednički pretendent Demokratske stranke, Hilari Klinton svedoči pred odborom Predstavničkog doma za Bengazi 22. oktobra 2015.

Bivša državna sekretarka i predsednički pretendent Demokratske stranke Hilari Klinton napravila je danas pauzu u izbornoj kampanji da bi svedočila pred odborom Predstavničkog doma koji istražuje smrtonosni napad na američki konzulat u libijskom gradu Bengaziju, 2012. godine.

Hilari Klinton pod zakletvom i još jednom pred zakonodavcima na Kapitol hilu… Na početku pretresa odbora za Bengazi, predsjedavajući Trej Gaudi pokušao je da objasni zašto je potreban novi panel o tom pitanju, navodeći da prethodne istrage o napadu na američku diplomatsku misiju 11. septembra 2012., nisu bile potpune:

Razumijem da pojedini ljudi – iskreno u obje stranke – sugerišu da se ova istraga vodi zbog vas. Želim da vas uvjerim da to nije slučaj. Ovdje je riječ o nečem mnogo važnijem od jedne osobe. U pitanju je ubistvo četiri američka vladina službenika, među kojima je i naš ambasador, u inostranstvu.”

Demokrate ocjenjuju da je riječ o politički motivisanoj istrazi čiji cilj je da se nanese šteta predsjedničkoj kandidaturi Hilari Klinton što je, nedavno, impliciralo nekoliko republikanskih zakonodavaca:

“Problem je to što se republikanskom kokusu nisu dopali odgovori iz prethodnih istraga. Zato je formirao ovaj novi odbor – bez pravila, rokova i sa neograničenim budžetom – i usmjerio ga na sekretarku Klintona zato što se kandiduje za predsjednika,” izjavio je demokratski kongresmen i član Odbora za Bengazi, Elajdža Kamings.

Klinton je na početku izlaganja takođe podsjetila da je sprovedeno više istraga i pozvala odbor da se uzdigne iznad stranačkih interesa:

"Uprkos svim prethodnim istragama i navodima o stranačkim agendama, došla sam ovdje da bih odala poštu onima koje smo izgubili i da pomognem onima koji nam i dalje služe. Moj izazov vama, članovima odbora, je isti koji zadajem sebi. Da zavrijedimo povjerenje američkog naroda.”

Bivša državna sekretarka branila je svoje poteze nakon napada, uz upozorenje da američke diplomate, zbog prirode posla, moraju da rade u nestabilnim i opasnimm djelovima svijeta:

“Amerika mora da predvodi u opasnom svijetu i naše diplomate moraju da nastave da nas zastupaju na opasnim mjestima.”

Napad na Bengazi, istakla je Klinton, ne smije da obeshrabri američke poteze na globalnom nivou:

"Kada Amerike nema, naročito na nestabilnim mjestima, onda postoje posljedice toga”.

Republikanski član odbora Suzan Bruks, ustvrdila je da niz imjelova iz 2011. i 2012. godine sugerišu da su Obamina administracija i Klinton izgubili interesovanje za Libiju nekolliko mjeseci uoči napada:

“U ovoj gomili su imejlovi koje ste poslali ili dobili od početka 2012. godine do dana napada. Ukupno ih je 795. Prebrojali smo ih. U ovom svežnju ih je 67. I zabrinjava me ono što vidim ovdje.”

Bivša državna sekrretarka je uzvratila:

“Većinu poslova, u ime naše zemlje, nisam obavljala putem imejla, već na sastancima.”

Hilari Klinton se već mjesecima suočava sa kontroverzom zbog upotrebe privatnog servera dok je bila na položaju državne sekretarke.

Odbor, pred kojim danas svjedoči, formiran je u maju 2014. godine posle prethodnih sedam kongresnih istraga napada. Demokarate su zatražile da se rasformira, zato što nije otkrio nove informacije uprkos tome što je do sada potrošio više od 4,5 miliona dolara. U izvještaju, objavljenom u decembru 2012. godine, vladin nestranački odbor za utvrđivanje odgovornosti kritikovao je zvaničnike Stejt departmenta da nisu dovoljno obezbijedili misiju u Bengaziju.

XS
SM
MD
LG