Linkovi

Beloglavi sup Dobrila vraćena kući uz doček na aerodromu


Beloglavi sup Dobrila u Specijalnom rezervatu prirode Uvac, Foto: Fond za zaštitu ptica grabljivica
Beloglavi sup Dobrila u Specijalnom rezervatu prirode Uvac, Foto: Fond za zaštitu ptica grabljivica

Ženka beloglavog supa, poznatija kao Dobrila, koja se prošlog proleća izlegla na liticama Uvca, a zimus zalutala na jug Turske, gde je pronađena iznemogla i promrzla, danas se avionom vraćena u Srbiju.

Dobrilu je na beogradskom aerodromu "Nikola Tesla" dočekao veliki broj domaćih i stranih medija, a ona je iz aviona izneta u transporteru, a potom odnesena u prostor za carinsku i veterinarsku kontrolu.

Do kraja dana ona će biti doprimeljena u Specijalni rezervat prirode "Uvac", gde će biti smeštena u poseban kavez kako bi uspešno prošla period adaptacije i ponovnog sticanja navika samostalnog uzimanja hrane.

Dobrilu su na aerodromu dočekli ministar zaštite životne sredine Goran Trivan i ambasador Turske u Srbiji Tanžu Bilgič.

Ova veoma retka ptica koja pripada zaštićenoj vrsti prošlog proleća se izlegla na liticama Uvca, a ime Dobrila dobila je prilikom markiranja zbog svoje mirnoće i umiljatosti.

Ona se vrtela u krug iz koga ptice same teško nađu put. Tri puta je hvatana i puštana, a imala je sreće da su je našli dobronamerni ljudi. U decembru prošle godine pronađena je bez snage na jugu Turske i bila je smeštena u bazi u mestu Dijarbakiru, gde se oporavljala.

Fond za zaštitu ptica grabljivica na terenu, Foto: Official publication
Fond za zaštitu ptica grabljivica na terenu, Foto: Official publication

U organizaciju prenosa ptice bile su uključene sve relevantne institucije iz Srbije i Turske kako bi se obezbedile sve neophodne dozvole u skladu sa Konvencijom o međunarodnom prometu ugroženih vrsta divlje faune i flore.

U Srbiji je novac sakupljan i od donatora, a Fondacija za zaštitu ptica grabljivica se zahvalila prijateljima i članovima fondacije što su dokazali da postoji volja i podrška da se sačuva bogatsvo biodiverziteta Srbije. Svojim prilozima 47 prijatelja doniralo je ukupno 140.950 RSD, što je, kako su naveli iz fondacije, bilo dovoljno da Dobrila bude vraćena.

Sličan je slučaj bio sa supom Urošem Nejakim čiji je povratak iz Poljske finasirala ova fondacija uz podršku svojih članova i sponzora. Povratak Dobrile avionom je bio jedini način da se vrati kući, budući da je u nekoliko navrata bila zbrinjavana od strane turskih veterinara.

XS
SM
MD
LG