Linkovi

Beloglavi sup Dobrila se vraća avionom za Srbiju


Kolonija beloglavog supa u Specijalnom rezervatu prirode Uvac, Foto: Bratislav Grubač

Zajedničkim nastojanjima državnih i stručnih ustanova i organizacija Srbije i Turske stvoreni su svi preduslovi za siguran povratak jedne jedinke beloglavog supa nazvane Dobrila, koja je iz Srbije odletela u Tursku i nije mogla da se vrati, saopštio je Zavod za zaštitu prirode.

Nakon dugog leta, onemoćaloj i izgladneloj ptici meštani u Turskoj su više puta pokušali da pomognu da samostalno odleti, ali pošto se ona stalno vraćala, privremeno jezbrinuta, i započelo se sa akcijom njenog povratka u zemlju porekla, u matičnu koloniju na Uvcu.

U organizaciju prenosa ptice uključile su se sve relevantne institucije dve države kako bi Dobrila bila transportovana avionom u Beograd, a potom do njene kolonije u Specijalnom rezervatu prirode "Uvac".

U Srbiji je novac sakupljan i od donatora, a Fondacija za zaštitu ptica grabljivica se zahvalila prijateljima i članovima fondacije što su dokazali da postoji volja i podrška da se sačuva bogatsvo biodiverziteta Srbije. Svojim prilozima 47 prijatelja doniralo je ukupno 140.950 RSD, što je, kako su naveli iz fondacije, bilo dovoljno da vratimo Dobrilu.

Avio kompanija Turkiš erlajns je obezbedila besplatan prevoz beloglavog supa iz Urfe do Istanbula, a zatim i do Beograda, tako da se Dobrilin povratak očekuje u petak u kasnim popodnevnim satima.

Po dolasku u Specijalni rezervat "Uvac" ptica će biti smeštena u volijeru kako bi uspešno prošla period adaptacije i ponovnog sticanja navika samostalnog uzimanja hrane.

O Dobrilinom putovanju avionom i povratku u koloniju "Uvac" kompanija Turkiš erlajns će snimiti dokumentarni film.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG