Linkovi

Zanijer u Beogradu


Šef UNMIK-a i srpski ministar unutrašnjih poslova tokom susreta u Beogradu
Šef UNMIK-a i srpski ministar unutrašnjih poslova tokom susreta u Beogradu

Zasedanje Ujedinjenih nacija na kome će se govoriti o Kosovu i Metohiji zakazano je za 9. septembar i toj sednici prisustvovaće i šef UNMIK-a Lamberto Zanijer. Pre odlaska u Njujork, Zanijer je posetio Beograd i sastao se sa ministrom policije i ministrom za Kosovo i Metohiju

Šef Misije UN na Kosovu Lamberto Zanijer sastao se danas u Beogradu sa ministrom policije Ivicom Dačićem, koji je tokom razgovora is-akao da UNMIK treba da ostane na Kosovu i bude statusno neutralan. Dačića je poručio da je za Srbiju najvažnije da se sačuvaju mir i stabilnost na Kosovu i podsetio da MUP Srbije i UNMIK već nekoliko godina imaju potpisan sporazum o policijskoj saradnji:

"Ta saradnja je bila veoma dobra u proteklom periodu i mi mislimo da ona treba da se nastavi i u narednom periodu. Jedini je problem što se policijska ovlašćenja UNMIK-a i broj ljudi iz godine u godinu stalno smanjuje."

Ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović je u razgovoru sa šefom UNMIK-a izrazio zabrinutost za odluke KFOR-a da bezbednost srpskih manastira poveri Kosovskoj policijskoj službi. Zanijer i Bogdanović su se složili u oceni da je neophodno da se na severu Kosova i u drugim sredinama gde je srpska zajednica u većini ojača uloga UNMIK-a.

Zanijer i Bogdanović su ocenili da je neophodno da se što pre započne dijalog, kao jedini način za rešavanje svih otvorenih pitanja i u procesu UMNIK ima ključnu ulogu, saopšteno je iz Ministarstva za Kosovo i Metohiju.

Takođe, Bogdanović i Zanijer su se složili da se moraju rešiti problemi u sprovođenju Sporazuma o slobodnoj trgovini u jugoistočnoj Evropi i tom prilikom ministar za Kosovo i Metohiju je istakao da je Srbija spremna za kompromis i da je za Beograd prihvatljivo da se carinska dokumenta overavaju pečatima sa natpisom "Eulex-Kosovo-carina".

XS
SM
MD
LG