Linkovi

Protesti u Srbiji


Konferencija za novinare sindikalnih organizacija
Konferencija za novinare sindikalnih organizacija

Istovremeno dok su plate i penzije zamrznute, poskupljuju proizvodi koji su pod direktnom kontrolom države, ocenili su danas predstavnici pet sindikalnih organizacija. Kap koja je prelila čašu je najavljena izmena zakona o penzijsko-invalidskom sistemu, zbog čega sindikati najavljuju proteste u drugoj polovini septembra.

Istoga dana kada Zakon o izmenama penzijskog sistema bude ušao u skupštinsku proceduru, predstavnici pet sindikalnih organizacija organizovaće protest u Beogradu i pozvaće svoje članove u generalni štrajk. Prvi put do sada pet sindikalnih centrala i njihovi lideri stali su na isti stranu u oceni da će izmene Zakona o penzijsko-invalidskom osiguranju smanjiti prava penzionera kao i u stavu da je vlada usaglašavala zakon sa MMF-om a bez saglasnosti sindikata.

U najkraćem, kao i mnogo puta do sada, sindikati najavljuju vruću jesen koja će ove godine početi protestom 29. septembra u Boru, a zatim dalje kroz gradove u Srbiji:

"Mi nismo kao građani birali MMF, mi nismo ni zvali MMF, nas MMF ne interesuje – nas interesuje isključivo naša vlada i naš parlament. Ovaj zakon je otišao u parlament bez i jedne reči ili razgovora o njemu i bez upoznavanja i jednog sindikata", kazao je Ljubosav Orbović, predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije.

I dok sindikalci najavljuju i radikalizaciju protesta po "grčkom" modelu, premijer Mirko Cvetković poručuje da je Vlada spremna za razgovor sa sindikatima:

"Mi moramo prvo da pogledamo šta je to što njima ne odgovara. Ali mislim da se do sada sve usaglasilo i nema razloga da gledamo defetistički na tu novu situaciju. Ja ne mislim da će tu biti nekih posebnih problema."

Po rečima premijera državna kasa je trenutno punija i Cvetković očekuje pregovore sa MMF-om bez mnogo tenzija kao i razgovor o tome da li ovaj neplanirani višak potrošiti za pomoć zaposlenima i penzionerima.

XS
SM
MD
LG