Linkovi

Zajednička akcija protiv trgovine ljudima


Šef delegacije Evropske unije Vensan Dežer i Predsednik Crvenog krsta Srbije Dragan Radovanović u tržnom centru Ušće u Beogradu učestvovali su u "šetnji protiv ropstva" čime je obeležen evropski Dan borbe protiv trgovine ljudima.
Šef delegacije Evropske unije Vensan Dežer i Predsednik Crvenog krsta Srbije Dragan Radovanović u tržnom centru Ušće u Beogradu učestvovali su u "šetnji protiv ropstva" čime je obeležen evropski Dan borbe protiv trgovine ljudima.

Zajedničkom akcijom Crvenog krsta Srbije, Ministarstva policije i Kancelarije Evropske unije, pod sloganom "Ljudska bića nemaju cenu" danas je u Srbiji obeležen Evropski dan borbe protiv trgovine ljudima. U izlozima beogradskih butika u centru grada lutke u izlozima su simbolično vezane kanapom, imale su crvenu traku preko usta i bar kod na čelu kako bi se skrenula pažnja na problem trgovine ljudima u Srbiji. Centralni skup održan je u Novom Sadu.

Policija je od početka godine podnela 21 krivičnu prijavu zbog trgovine ljudima, uhapšeno je 30 izvršilaca i identifikovane su 73 žrtve, izjavio je danas ministar policije Srbije Ivica Dačić. Govoreći na skupu u Novom Sadu povodom Evropskog dana borbe protiv trgovine ljudima, Dačić je rekao da je oko 60 pripadnika MUP-a Srbije prošlo veoma ozbiljnu obuku za borbu protiv te vrste kriminala, ali i dalje ostaje ključno pitanje kako doći do presude izvršiocima:

"U celom ovom procesu sigurno da broj žrtava trgovine ljudima, ako bi ste gledali statističke podatke nije velik. Ali to ne znači da toga nema. To možda više znači da treba više otkrivati takva dela i treba podsticati žrtve da učestvuju u procesu", istakao je Dačić.

Po podacima koje izneo šef Delegacije EU u Srbiji Vensan Dežer 2,5 miliona ljudi u svetu su žrtve trgovine ljudima, a veliki procenat njih su deca. Potrebno je pronaći korene trgovine ljudima, usvojiti sve neophodne nacionalne zakone i pomoći žrtvama kako bi se lakše uklopile u društvo, kaže Dežer:

"Mnogo je napora i truda uloženo u sistem integrisane kontrole granica, mi podržavamo srpske vlasti i zadovoljni smo postignutim u ovoj oblasti. Ali svi mi znamo koliko je ovo velika pretnja, kriminalne grupe koje se ovim bave su dobro organizovane. Treba da radimo na prevenciji i da informišemo posebno mlade generacije o svim rizicima".

A kako je istakao predsednik vojvođanske Skuštine Šandor Egereši reintegracija žrtava izuzetno važna za Pokrajinu, jer je polovina žrtava trgovine ljudima identifikovana u Vojvodini, a najveći broj slučajeva otkrila je Policijska uprava Novi Sad. Egereši je rekao da je veoma važno što je pri novosadskom Centru za socijalni rad nedavno otvoreno prvo prihvatilište za žrtve trgovine ljudima u Srbiji.

XS
SM
MD
LG