Linkovi

Medjunarodna konferencija o terorizmu u Beogradu


Ambasador SAD u Beogradu Majkl Kirbi i šef Delegacije EU u Srbiji Majkl Devenport
Ambasador SAD u Beogradu Majkl Kirbi i šef Delegacije EU u Srbiji Majkl Devenport

Danas je u Beogradu održana međunarodna konferencija o stranim terorističkim borcima, sprečavanju radikalizma i borbi protiv terorizma u regionu Balkana.

U Siriju i Irak otišlo je da se bori više od 30 državljana Srbije – neki su se vratili, a neki od njh su odveli i porodice, izjavio je danas srpski ministar policije Nebojša Stefanović i dodao da je do sada 10 boraca iz Srbije poginulo na tim ratištima.

Na otvaranju konferencije o borbi protiv terorizma na Balkanu, Stefanović je rekao da je policija u Srbiji podnela krivične prijave protiv osam osoba osumnjičenih za terorizam i povezanost sa terorističkim organizacijama, a pre svega sa ISIL-om:

"Internet ima značajnu ulogu u radikalizaciji terorizma. Zato je važno pomenuti potrebu udruživanja država u otkrivanju zloupotreba, posebno na društvenim mrežama, koje se najčešće koriste za regrutovanje pristalica i koordinaciju eventualnih napada. Do sada smo došli do informacija da su lica koja se regrutuju putem društvenih mreža uglavnom islamske veroispovesti, dok se javlja manji broj slučajeva samoradikalizacije i samoregrutovanja."

Uz osudu terorističkog napada u Zvorniku, ambasador SAD u Srbi-ji Majkl Kirbi je ocenio da su se zemlje jugoistočne Evrope suočile sa povećanim brojem regrutovanja svojih državljana za sukobe u Siriji i Iraku:

"Svaka od vlada država u regionu je pravilno je prepoznala da je to ozbiljna pretnja. Mnoge države, uključujući i današnjeg domaćina Srbiju, su preduzele važan prvi korak stvarajući pravni okvir u kome se kažnjava učešće ili podržavanje učešća u oružanim konfliktima u inostranstvu."

Šef Delegacije EU u Srbiji Majkl Devenport je ukazao na značaj obrazovanja mladih kako bi se sprečila njihova radikalizacija i vrbovanje za učešće u terorističkim organizacijama. On je rekao i da je Srbija blizak saradnik i buduća članica EU i da je Unija odlučna da pomogne u borbi protiv radikalizma na Balkanu.

XS
SM
MD
LG