Linkovi

Tadić: EU i Kosovo temelji spoljne politike

  • Rade Ranković

Tadić na proslavi godišnjice Garde Vojske Srbije

Na proslavi 180. godišnjice Garde Vojske Srbije u Požarevcu predsednik Srbije Boris Tadić poručio je da temelji spoljne politike Srbije ostaju i članstvo u EU i očuvanje teritorijalnog integriteta zemlje.

Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je danas da su Evropska unija, sa jedne i Kosovo i Metohija sa druge strane dva osnovna principa na kojima se temelji srpska spoljna politika i sa kojima će nastupati na svim međunarodnim forumima. Na obeležavanju 180-te godišnjice Garde Vo-ske Srbije u Požarevcu, Tadić je istakao da je Srbija demokratska zemlja koja vodi miroljubivu politiku i čini sve da se sačuva mir i stabilnost jugoistočne Evrope:

"Srbija sasvim jasno i nedvosmisleno hoće da pstane članica zajednice porodice svih evropskih naroda, da postane članica EU. Ali Srbija nikada i ni po koju cenu neće se odreći svog integriteta na Kosovu i Metohiji."

Istovremeno, ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić je ocenio da ne postoje nikakvi izgledi da dođe do promene rezolucije 1244, jer se većina članica Saveta bezbednosti UN, među njima i dve stalne članice sa pravom veta, tome protive:

"Većina članica Saveta bezbednosti UN se tome protivi, od toga dve stalne članice sa pravom veta. Nema nikakvih pregovora koji se vode tajno i da rezolucija 1244 ostaje na snazi kao jedini okvir u kojem možemo razgovarati i pregovarati o rešavanju problema Kosmeta."

A na proslavi Đurđevdana, stranačke slave Demokratske stranke u Pančevu, Tadić je poručio da se ne treba začuditi ako u spoljnoj politici budu napravljeni iskoraci van tradicionalne politike da bi se, kako je rekao Tadić, od ljudi sa kojima smo bili u konfliktu stvorili prijatelje.

XS
SM
MD
LG