Linkovi

Skupština Srbije o zločinu u Srebrenici


Poslanici u Skupštini Srbije raspravljaju o deklaraciji o Srebrenici
Poslanici u Skupštini Srbije raspravljaju o deklaraciji o Srebrenici

Deklaracija o Srebrenici danas je u potpunosti bila u fokusu skupštinskog zasedanja. Sa 114 glasova poslanika vladajuće koalicije predlog deklaracije o osudi zločina u Srebrenici stavljen je na dnevni red i otpočela je burna rasprava.

Kako je potvrdila predsednica parlamenta Slavica Đukić Dejanović u četvrtak će početi konsultacije o novoj deklaraciji kojom će se osuditi svi zločini na prostoru bivše Jugoslavije, čime je ispunjen zahtev Jedinstvene Srbije i poslanici ove stranke će glasati za predlog deklaracije o Srebrenici. Za predlog Deklaracije glasaće i poslanici DS-a, G 17 plus, PUPS-a i SPS-a, Ljajićeva Socijaldemokratska partija će pokušati da predlog popravi amandmanima, dok će Esad Džudžević, poslanik Bošnjačke liste za evropski Sandžak tek odlučiti kako će glasati:

"Ovaj tekst Deklaracije o Srebrenici ni na koji način ne narušava bilo čiji sentiment, govori činjenično i oslikava našu lidersku poziciju u regionu u osudi ovih zločina, uz veru da će se nešto slično dogoditi i u parlamentima u regionu", kazao je poslanik SPS-a Branko Ružić.

"Mi smo da se osude svi zločini na prostoru bivše Jugoslavije. I upravo je to dogovoreno, da u drugoj deklaraciji se postigne takav tekst i biće veoma brzo na dnevno redu", istakao je predsjednik Jedinstvene Srbije Dragan Marković.

Predsednik LDP-a govori u Skupštini
Predsednik LDP-a govori u Skupštini

Sa druge strane, LDP, narodnjaci, naprednjaci i radikali su ostali pri stavu da nisu zadovoljne predlogom Deklaracije i da neće glasati:

"Ova deklaracija je potrebna Srbiji da bi još više snizila svoju cenu, cenu svog samopoštovanja na svom putu ka EU. To je pravi cilj. Drugi cilj je da Srbija polako digne ruke od Republike Srpske i da prihvati ovaj proces gušenja RS", naveo je Slobodan Samardžić iz Demokratske stranke Srbije.

"Očigledno je da se nekome žuri da se donese ovakva deklaracija i očigledno je da u pozadini postoji mogućnost da se ovakva deklaracija u Skupštini Srbiji iskoristi i u Haškom tribunalu protiv nekih optuženih", smatra Dragan Todorović iz Srpske radikalne stranke.

Šefica poslaničke grupe "Za evropsku Srbiju" Nada Kolundžija je, obrazlažući predlog deklaracije u ime 114 poslanika rekla da je osnovna poruka dokumenta da Srbija ne stoji iza počinilaca tog zločina, da ne pravi razliku između žrtava, kao i da osuđuje zločin u Srebrenici, izražava iskreno saučešće porodicama žrtava i odaje poštu stradalima.

XS
SM
MD
LG