Linkovi

Jagland: Srbija - izvor stabilnosti u regionu


Predsednik Srbije Boris Tadić (levo) i generalni sekretar Saveta Evrope Torbjorn Jagland rukuju se tokom današnjeg susreta u Predsedništvu Srbije
Predsednik Srbije Boris Tadić (levo) i generalni sekretar Saveta Evrope Torbjorn Jagland rukuju se tokom današnjeg susreta u Predsedništvu Srbije

Generalni sekretar Saveta Evrope Torbjorn Jagland poručio je danas u Beogradu da je Srbija postala izvor stabilnosti u regionu, a njegovi domaćini istakli su važnost neutralnog statusa ove organizacije u odnosu na jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova.

"Zbog reformi koje su ocenjene kao impresivne, Savet ministara EU odlučio je da predpristupni nadzor Srbije zameni redovnom analizom koja se sprovodi u država članicama Evropske unije", rekao je generalni sekretar Saveta Evrope.

U razgovoru sa evropskim diplomatom predsednik Srbije Boris Tadić istakao je da je važno da Savet Evrope zadrži statusno neutralnu ulogu na Kosovu i Metohiji.

Čestitajući još jednom Srbiji na sprovedenim reformama, Jagland je tokom susreta sa potpredsednikom Vlade Božidarom Đelićem rekao da je Savet Evrope spreman da nastavi da pomaže Srbiji u svim potrebnim reformama, pre svega u reformi pravosuđa i borbi protiv organizovanog kriminala:

"Srbija je danas izvor stabilnosti u regionu, dok je ova zemlja u prošlosti bila izvor nestabilnosti. Zbog toga izuzetno cenimo to što ćemo raditi blisko sa Srbijom".

Đelić je rekao da je Savet Evrope važan partner Srbije u evropskim integracijama, jer se EU oslanja na procene ove organizacije kada se radi o poštovanju ljudskih prava, vladavini zakona, pravima manjina i slično:

"Dogovorili smo se da će Srbija Savetu Evrope do kraja juna poslati novi izveštaj o poštovanju ovih standarda. I da ćemo ove godine redefinisati novu eru odnosa između SE i Srbije u ključnim misijama ove važne institucije", rekao je Đelić.

Tokom dana generalni sekretar Saveta Evrope razgovarao je i sa premijerom Mirkom Cvetkovićem, koji je izrazio uverenje da će Evropska unija uvažiti napore koje Srbija ulaže u cilju približavanja EU i da će u najkraćem roku steći status kandidata za članstvo.

U razgovoru sa predsednicom parlamenta Slavicom Đukić Dejanović, Jagland je istakao važnost usvajanja Deklaracije o Srebrenici u Skupštini Srbije ocenivši da se radi o pravom koraku koji je važan za pomirenje u regionu i bolje odnose Srbije sa svojim susedima.

Jagland se danas sastao i sa ministrom unutrašnjih poslova Ivicom Dačićem, kao i sa ministarkama pravde i sporta, Snežanom Malović i Snežanom Samardžić-Marković.

XS
SM
MD
LG