Linkovi

Srbija usaglasila tekst rezolucije sa EU


Srbija usaglasila tekst rezolucije sa EU

Vest o postizanju kompromisa sa EU i usvajanje zajedničke rezolucije uglavnom je ocenjena veoma pozitivno u Beogradu. Većina državnih i stranačkih funcionera pozdravljaju odluku Vlade i poteze predsednika Borisa Tadića, dok DSS ocenjuje da se radi o kapitulaciji.

Srbija će Generalnoj skupštini UN podneti izmenjeni predlog rezolucije o Kosovu koji je usaglašen sa Evropskom unijom, odlučila je danas Vlada Srbije. Taj dokument predstavlja kompromis postignut sa EU i predlogom rezolucije ni na koji način se ne priznaje nezavisnost Kosova, ističe u saopštenju vlade.

Usaglašenim tekstom zatvara se proces pred Međunarodnim sudom pravde i poziva na dijalog Beograda i Prištine što je u skladu sa pricipijelnim stavom Srbije da se jedino putem pregovora može pronaći obostrano prihvatljivo rešenje pitanja Kosova koje će biti potvrđeno u Savetu bezbednosti UN, dodaje se u saopštenju.

A kako je ukazao predsednik Srbije Boris Tadić rezolucija Srbije i EU proizvod je zajedničkog rada i konsenzus različitih stavova zemalja – onih koje su priznale i onih koje nisu priznale nezavisnost Kosova.

"Zajednički imenitelj koji je postignut plod je kompromisa koji podrazumeva da je posle odluke Međunarodnog suda pravde pronađena formula kojom se otvara dijalog o budućim rešenjima, koja se poziva na Povelju UN i koja ne sadrži priznanje nezavisnosti Kosova ni na koji način", navodi se u pisanoj izjavi predsednik Srbije.

Tadić je rekao i da se do usaglašenog teksta rezolucije došlo sa, kako je rekao "iskrenom željom da sva pitanja rešavamo u partnerskom odnosu sa EU i svim drugim važnim međunarodnim faktorima, uvereni da je to jedini način da se do rešenja zaista i dođe".

U prvim reakcijama na poteze Vlade i predsednika Srbije, predsednica parlamenta Slavica Đukić Dejanović je izjavila da je izuzetno dobro što će Srbija imati zajednički nastup sa Evropskom unijom na Generalnoj skupštini UN. Po njenoj oceni ta odluka u skladu sa tendencijom države da rešava pitanja u zemlji, ali i da obezbedi podršku EU.

Lider SPO Vuk Drašković izjavio je da daje punu podršku predsedniku Srbije za "hrabru odluku" koju je doneo, čime je po mišljenju Draškovića pokazao spremnost i sposobnost za stratešku politiku koja će Srbiju dovesti do EU.

LDP smatra da je ovim napravljen prvi korak u odustajanju od pogrešne politike, a to je ujedno i znak odustanka od trajnog gubitka evropske budućnosti. A u DSS-u ocenjuju da je prihvatanje izmena predloga rezolucije akt kapitulacije pred ultimatumima zapadnih sila za oduzimanje Kosova i Metohije.

XS
SM
MD
LG