Linkovi

Srbija neće povući rezoluciju


Sedište Ujedinjenih nacija u Njujorku

Za sada se u Beogradu zna jedino da Srbija ostaje pri stavu da neće povlačiti rezoluciju o Kosovu koju je podnela UN. Predsednik Srbije sutra putuje u Brisel da u razgovoru sa predstavnicima EU nađe kompromisno rešenje, ali niko u Beogradu ne zna kako će izgledati konačni tekst rezolucije.

Dan pre odlaska predsednika Srbije Borisa Tadića u Brisel, gde bi sa šeficom evropske diplomatije Ketrin Ešton trebalo da razgovara o mogućem, kompromisnom tekstu rezolucije o Kosovu, u Beogradu je i dalje mnogo nepoznanica. Osim poznatog stava da Srbija neće povlačiti rezoluciju, ni ministar inostranih poslova Vuk Jeremić nije mogao da precizira kako će izgledati tekst rezolucije koja treba da se usaglasi sa EU.

Ministar policije Ivica Dačić izjavio je danas da Srbija svojim potezima neće iritirati bilo koga u međunarodnoj zajednici ali je, po njegovoj oceni, kompromis gotovo nemoguć ukoliko ta rezolucija praktično bude verifikacija kosovske nezavisnosti:

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić
Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić

"Srbija je zainteresovana da se nađe dogovor sa najvećim svetskim silama. Naravno da Srbija, bez obzira što brani svoje državne i nacionalne interese, mora da vodi računa i o odnosima sa onima koji u svetu danas odlučuju, a to znači da probamo da nađemo zajednički jezik i interes i sa onima koji su protiv naših stavova."

Na domaćoj političkoj sceni opozicija zamera vlastima da se oko Kosova konsultuju sa svetskim i evropskim državama, ali ne i svojim parlamentom. A kako je rekla predsednica Skupštine Srbije Slavica Đukić Dejanović, posebne parlamentarne sednice koja bi bila posvećena Kosovu neće biti:

"9. septembra ne planiramo ni jednu sednicu – mi planiramo jednu drugu vanrednu sednicu polovinom septembra, zbog toga što je u vezi sa rezolucijom parlament rekao svoje vladi i sa ogromnim poverenjem očekujemo da će Vlada učiniti sve što je u interesu Srbije, kako smo se zapravo parlamentarno i dogovorili."

Po oceni predsednika Odbora za spoljne poslove Skupštine Srbije Dragoljuba Mićunovića Srbiji ne odgovara povlačenje rezolucije, a jedno od rešenje za problem rezolucije bi bio da EU, kroz amandmane koje će Srbija prihvatiti, predloži drugačiju formulaciu spornih delova. Druga varijanta je da Beograd, sa Španijom i Grčkom radi na zajedničkoj rezoluciji, a da se rezolucija Srbije povuče, kaže Mićunović.

XS
SM
MD
LG