Linkovi

Vujović: Povećanje prihoda, ne smanjenje troškova


Okrugli sto nedeljnika NIN o recesiji, Beograd 16. septembar 2014.
Okrugli sto nedeljnika NIN o recesiji, Beograd 16. septembar 2014.

Na okruglom stolu o recesiji danas u Beogradu, ministar finansija Dušan Vujović i predsednik Fiskalnog saveta, Pavle Petrović razmenili mišljenja o visini smanjenju plata i penzija.

Srbija je daleko od litice, ali da bi se brod zaokrenuo potrebne su makar tri godine, poručio ja danas na okruglom stolu o recesiji ministar finansija Srbije Dušan Vujović. Tom prilikom između ministra i predsednika Fiskalnog saveta Pavla Petrovića se povela rasprava o visini smanjenja plata i penzija.

Mere štednje za rebalans budžete biće saopštene u četvrtak, najavio je danas ministar finansija Srbije Dušan Vujović i objasnio da je, za sada, cilj da se deficit bar malo umanji.

Na okruglom stolu nedeljnika NIN, Vujović je poručio da umesto smanjenja troškova želi da energiju usmeri na povećanje prihoda. Problem su, po njegovim rečima, veliki rashodi, koji su se približili do 50 odsto BDP Srbije i deficit koji je dostigao sedam odsto.

"Rebalansom nećemo moći bitno da promenimo stvari, ali ćemo rebalansom da stavimo na sto ključne mere štednje. Znači, rebalansom želimo da identifikujemo one elemente troškova koji nisu neophodni, one elemente troškova koji su se pokazali čak kao kontraproduktivni", poručuje Vujović.

Na okrugom se povela rasprava između ministra finansija i predsednika Fiskalnog saveta, koji je izneo stav da je neophodno linearno smanjenje plata i penzija za 15 odsto. Na Vujovićevu tvrdnju da takva matematička rešenja kresanja rashoda mogu privredu Srbije gurnuti u duboku recesiju, Pavle Petrović je odgovorio da to nije tačno.

"U takvom smislu, da bude kontraproduktivno – to prosto nije tačno. Tačno je da bi dovelo do male recesije, ali alternativa toga nije – ne smanjite plate i penzije i ostane ovako kako jeste. Alternativa toga je da uletite u krizu javnog duga, kada recesija neće biti mala, nego će biti pet do 10 odsto", ističe Petrović.

Uštede treba da se ostvare prvo kod javnih i državnih preduzeća, ocenio je Petrović i dodao da u Srbijagasu gubici nisu zaustavljani, ali da je očigledno je da će Vlada ponovi dati garancije tom preduzeću da se zaduži.

Petrović je upozorio da je javni dug Srbije prešao 70 odsto BDP i da će i u oštrom prilagođavanju dug nastaviti da raste i da će verovatno dostići 80 odsto BDP, što je veoma visoko, kaže predsednik Fiskalnog saveta.

XS
SM
MD
LG