Linkovi

Brisel i Beograd zadovoljni ponovljenim izborima na severu Kosova


Premijer Srbije Ivica Dačić apeluje na Srbe na Kosovu da učestvuju na izborima

Visoka predstavnica EU Ketrin Ešton izrazila je danas zadovoljstvo zbog uspešno održanih ponovljenih izbora u severnoj Kosovskoj Mitrovici.

Ešton je kratko izvestila ministre EU o toku lokalnih izbora na Kosovu, a s obzirom da izborni proces nije završen do okončanja drugog kruga izbora, ministri neće diskutovati o ovoj temi na današnjem zasedanju ministarskog saveta u Briselu:

“Zadovoljni smo što vidimo da preliminarni rezultati iz severne Mitrovice počinju da pristižu, iako još nemamo potpunu sliku o ishodu izbora, koji su protekli mirno. To je važna etapa na putu Srbije i Kosova ka EU”, rekla je Ketrin Ešton.

U Beogradu, predstavnici vlasti pozdravljaju održavanje ponovoljenih izbora u severnoj Mitrovici, a kako je danas ocenio predsednik parlamentarnog odbora za Kosovo i Metohiju, Milovan Drecun, izlaskom Srba na ponovljene izbore učinjen presudan korak u formiranju zajednice srpskih opština.

“Time je zaokružen prvi deo izbora, koji je pokazao da se srpski narod većinski opredelio da podrži državnu politiku, da se intenzivira normalizacija odnosa između Beograda i Prištine, odnosno između Srba i Albanaca, i da se očekuje da država Srbija u narednom periodu bude izuzetno prisutna na Kosovu, baš preko zajednice srpskih opština”, rekao je Drecun.

Šef Poslaničke grupe Demokratske stranke, Borislav Stefanović, istakao je da je pozitivna velika izlaznost Srba na ponovljenim izborima u severnoj Mitrovici, kao i da ne očekuje da će bilo ko od kandidata u drugom krugu tražiti podršku demokrata:

“Naravno, ostaje ta senka nerazjašnjenog brojanja glasova od strane OEBS-a, ali nadam se da će to ipak proteći u nekoj feri regularnoj atmosferi, u skladu sa pravilima koja su određena za sprovođenje ovih izbora. Inače, mislim da je dobro da se pokazalo da građani Kosovske Mitrovice zaista imaju kapacitet i da su u stanju da u jednoj mirnoj i fer atmosferi izaberu svoje predstavnike”, rekao je Stefanović.

Po oceni DSS-a ponovljeni izbori u severnoj Mitrovici su bili potpuni fijasko, a kako je izjavila poslanica DSS-a, Sanda Rašković-Ivić, izbori su prošli uz mnoštvo nepravilnosti.

DSS je najavila i da će pokrenuti inicijativu za formiranje anketnog odbora u Skupštini za utvrđivanja istine o neredima na biralištima u severnoj Mitrovici.
XS
SM
MD
LG