Linkovi

Čeka se istraga o trgovini organima


Privatna klinika Medicus u Prištini

Izveštaj specijalnog izvestioca Saveta Evrope Dika Martija o umešanosti najviših kosovskih zvaničnika u trgovinu drogom i ljudskim organima tema je o kojoj se danas govorilo kako u Beogradu i Prištini, tako i u Briselu i Moskvi.

Parlamentarna skupština Saveta Evrope razmatraće u januaru izveštaj specijalnog izvestioca Dika Martija, nakon što će ovaj dokument u četvrtak biti zvanično objavljen. Kako ocenjuje zamenik tužioca za ratne zločine Bruno Vekarić, ako izveštaj Dika Martija bude usvojen trebalo bi da budu pokrenute istrage protiv svih koji su govorni za trgovinu ljudskim organima – kako u Albaniji tako i na Kosovu i Metohiji.

"On je analizirao jedan fenomen koji je pre svega Evropa ima interes da reši. To je fenomen trgovine ljudskim organima. To je nešto što zaista na tlu Evrope ne sme da se dešava. Ako ima indicija da se da se tako nešto dešavalo apsolutno mora da se istraži", kaže Vekarić.

A u Moskvi, šefovi diplomatija Rusije i Srbije su izrazili zabrinutost zbog sadržaja izveštaja Saveta Evrope o Kosovu. Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov pozvao je Zapad da ne prećutkuje izveštaj Parlamentarne skupštine Saveta Evrope kojim su otkriveni zločini bivšeg premijera Tačija.

"Svedočanstva o trgovini ljudskim organima pojavila su se prilično davno. Sada je, koliko sam shvatio, sprovedena profesionalna istraga na utvrđivanju odgovarajućih činjenica. Taj izveštaj ne sme ostane dokument zatvoren za javnost", izjavio je šef ruske diplomatije.

Posle izveštaja Dika Martija kosovski premijer Hašim Tači nema političku budućnost ocenio je ministar spoljnih poslova Srbije i dodao da civilizovani svet ne sme da zatvara oči pred jezivom situacijom na Kosovu i Metohiji.

"Ne znam kakva je njegova budućnost imajući u vidu izveštaje istrage Saveta Evrope o njegovom učešću u trgovini heroinom, ljudima, ljudskim organima i predvođenjem jedne od najorganizovanijih mafijaških grupa na Balkanu", rekao je Vuk Jeremić.

Kao i u Briselu, Moskvi i Beogradu, i u Prištini se sve optužbe za ratne zločine i organizovani kriminal shvataju veoma ozbiljno, poručila je danas portparolka Euleksa Irina Gudeljević. Svaka osoba koja poseduje dokaze o zločinima trebalo bi da ih preda vlastima, što se odnosi i na specijalnog izvestioca Saveta Evrope Dika Martija, u čijem se izveštaju navodi da je kosovski premijer Hašim Tači učestvovao u trgovini ljudskim organima, kaže Irina Gudeljević.

A kao i kosovski zvaničnici, i građani Prištine izražavaju veliku dozu sumnje u izveštaj Dika Martije koji je preneo i britanski Gardijan:

"Ako je samo pola procenta onoga što je rečeno tačno ili može da se dokumentuje, onda kosovski premijer mora da bude uhapšen još danas. Za ugledni list kakav je Gardijan da objavlje nešto ovako banalno je vrlo loše za sam list, ne za kosovskog premijera ili narod Kosova. Hašim Tači je čovek koji ima najviše zasluga za slobodu Kosova", smatra Milaim Zeka, ratni novinar sa Kosova.

"Sudeći po onome što sam čitao u Gardijanu izveštaj je neodgovoran i krši ljudska prava. Zato što optužuju Tačija bez dokaza. Kako ja vidim nemoguće je da se to dogodilo", kaže jedan Albanac iz Prištine.

A večeras se oglasio i predsednik Srbije Boris Tadić koji je rekao da ukoliko je Hašim Tači legitimni predstavnik albanskog naroda i sve dok se ne dokaže da se optužbe iz Saveta Evrope osnovane, on će biti spreman da razgovara sa njim. Međutim, kako je rekao Tadić, ukoliko se dokaže da su optužbe o kriminalnim aktivnostima i trgovini organima tačne, onda će međunarodna zajednica morati da se odredi i on će o tome zauzeti stav:

"Onda će međunarodna zajednica morati da se opredeli prema tim navodima, a da li ću ja preispitati taj stav – to zavisi od međunarodne zajednice", rekao je predsednik Srbije.

XS
SM
MD
LG