Linkovi

Dobro organizovani neredi


U sukobima u Beogradu povređen je veliki broj policajaca
U sukobima u Beogradu povređen je veliki broj policajaca

Dan posle velikih nereda u Beogradu koje su izazvali pripadnici ekstremističkih organizacija, većina u Srbiji ocenjuje da je protivljenje održavanju Parade ponosa bio samo povod za sukobe sa policijom i vandalizam u Beogradu. Policija i Tužilaštvo nastavljaju privođenje huligana i organizatora nereda.

Uz ocenu da su jučerašnji neredi dobro organizovani i sinhronizovani, ministarka pravde Snežana Malović je poručila da će izvršioci krivičnih dela, ali i organizatori divljanja u Beogradu biti procesuirani. Kako je danas upozorila ministarka, osim oštrog kažnjavanja izgrednika potrebno je delovati i preventivno, a u taj proces moraju da se uključe svi segmenti društva, prvenstveno porodica.

Ministarka za sport i omladinu Snežana Samardžić Marković je rekla da jučerašnji događaji u Beogradu ne prikazuju sliku svih mladih u Srbiji, koji problem, već potencijal i kapacitet ovog društva:

"Oni koji su se nasilnički ponašali – njih treba ne samo etiketirati, već i što pre i što oštrije sankcionisati. Nasilje nije prihvatljivo i pristup koji afirmiše nasilno ponašanje kao model za izražavanje nezadovoljstva ne sme da uzme maha".

Učesnici jučerašnjih protesta u Beogradu
Učesnici jučerašnjih protesta u Beogradu

Predstavnici vlasti ocenjuju da se država odbranila i pokazala snagu da se odupre militantnim grupama, kao i da jučerašnje nasilje ima političku pozadinu. Opozicione stranke osuđuju nasilje, ali krivicu i odgovornost za nerede prebacuju na državu.

Lider LDP-a je rekao da saopštenja predsednika države i Vlade posle onakvih nereda nisu dovoljna, već da Vlada i parlament moraju odmah da se sastanu po hitnom postupku. Čedomir Jovanović je pozvao policiju da obelodani ko stoji iza huligana i ekstremista:

"Iza «Obraza» i iza pokreta «Naši» stoje podivljali delovi, što rasformiranih, što onih koji se još uvek nalaze na pojedinim položajima u strukturama bezbednosti ove zemlje. Stoji antihaški lobi, stoji ona zlikovačka Srbija koja je pobila sve oko sebe, pa se sada obračunava sa nama samima. Oni stoje iza tih projakata, i stoje parlamentarne stranke. Stoji Koštuničina partija koja ćuti."

Inače, bilans jučerašnjih nereda i centru Beograda je sledeći – vlasti u gradu procenjuju da je materijalna šteta oko milion evra. Povređeno je 147 policijaca i 25 civila. Tokom jučerašnjeg dana i prethodne noći policija je privela 249 huligana, od kojih je 54 maloletnika. Zadržano je 131-no punoletno lice, a po podacima policije 60 odsto uhapšenih nije iz Beograda, što dodatno govori o dobro organizovanim neredima, ocenjuju u policiji.

XS
SM
MD
LG