Linkovi

Optimizam posle dogovora Dačića i Tačija


Premijer Srbije Ivica Dačić rekao da Srbi sa severa Kosova moraju da učestvuju u implementaciji sporazuma postignutog u Briselu između Beograda i Prištine.

Sporazumom koji su juče postigli premijeri Srbije i Kosova predviđeni su lokalni izbori na severu Kosova u oktobru, nakon čega će biti formirana Zajednica srpskih opština. O pregovorima u Briselu danas je govorio premijer Dačić.

Vlada Srbije će sutra, a najkasnije prekosutra doneti odluku o predloženom tekstu sporazuma o primeni briselskog dogovora, kako bi evropska komesarka Ketrin Ešton do kraja nedelje dobila pisani odgovor Beograda, najavio je danas premijer Srbije Ivica Dačić.

Nakon razgovora sa ministarkom unutrašnjih poslova Finske Paivi Rasanen, Dačić je poručio da je sada veoma važno da Srbi sa severa Kosova učestvuju u primeni briselskog sporazuma i dodao da niko u međunarodnoj zajednici ne veruje da Beograd ne može da utiče na njih.

"Mi želimo da zajedno sprovodimo sve ovo, zato što je to u interesu onih koji tamo žive. Mogu oni i da ne učestvuju na lokalnim izborima, samo da budemo svesni da će onda tu zajednicu da čine Tačijevi Srbi. Mislim da je svima jasno kuda plovi ovaj brod. Ili ćete biti na njemu, ili ne postojimo. Zato državna politika koju vodimo je takva da u ovom slučaju nema kompromisa", rekao je Dačić.

Jučerašnji dogovor srpskog i kosovskog premijera u Briselu pozdravili su ambasadori Holandije i Velike Britanije u Srbiji, ocenjujući to kao veoma dobru i pozitivnu vest.

"Sada čekamo na potvrdu od strane obe vlade što se tiče ovog sporazuma. I naravno da sada želimo da vidimo istinsku implementaciju i sprovođenje tog veoma bitnog, čak i istorijskog sporazuma", rekao je ambasador Velike Britanije, Majkl Davenport.

Šef Delegacije EU u Srbiji Vensan Dežer izjavio je danas da su napredak u dijalogu Beograda i Prištine i postizanje sporazuma dobar razlog za optimizam i sada, po njegovim rečima, ostaje da se krajem juna sačeka odluka Evropskog saveta.

A kako je danas, prilikom posete Gamzigradu kod Zaječara ocenio ambasador SAD U Srbiji Majkl Kirbi, nedavna višednevna poseta premijera Srbije Sjedinjenim Država je bila korisna, a posebno zato što je Srbija u poslednjih šest meseci uspela da postigne neke značajne korake napred i neke promene vezane za Kosovo, kaže Kirbi.
XS
SM
MD
LG