Linkovi

Vučić: Da li ćemo imati dovoljno sudija?


Srpski premijer Aleksandar Vučić i vicepremijer Ivica Dačić na razgovorima sa prištinskim predstavnicima, Brisel 9. februar 2015.
Srpski premijer Aleksandar Vučić i vicepremijer Ivica Dačić na razgovorima sa prištinskim predstavnicima, Brisel 9. februar 2015.

U reakciji na sklapanje Sporazuma o pravosuđu sa Prištinom u Briselu, premijer Srbije Vučić smatra da će, za sada, najveći problem za Beograd biti kako pronaći devet srpskih tužilaca za Kosovsku Mitrovicu i više od 30 sudija.

Premijer i vicepremijer Srbije Aleksandar Vučić i Ivica Dačić otkrili su danas neke detalje jučerašnjeg dijaloga sa Prištinom u Briselu. Pregovori su, pre svega bili teški i dugi, rekao je danas Ivica Dačić.

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je danas da su razgovori u Briselu bili teški i da neke teme, poput imovine ili formiranja Zajednice srpskih opština ne mogu biti lako rešene u pregovorima sa Prištinom. Na konferenciji Beogradski dijalog, Dačić je rekao i da je Priština tražila promenu sedam od 15 tačaka u oblasti pravosuđa, koje su, po predlogu Evropske unije, dogovorene u martu prošle godine.

"Evropska komisija je nastupila pošteno i iskreno, i rekla je da je to papir o kojem se razgovara. Da nikakve promene tog papira ne mogu da budu i da se ne može na takav način razgovarati. U dugim razgovorima koje smo imali, tek negde oko dva sata ujutru, premijer Vučić, i sa druge strane prištinska vlada, i Federika Mogerini su potpisali taj sporazum", rekao je Dačić.

On je konstatovao da bi svi u Srbiji trebalo da budu svesni toga da je napredak u evrointegracijama političko pitanje i da je ključna stvar u svemu napredak u dijalogu sa Prištinom u Briselu.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić je rekao da su za Beograd, u dijalogu sa Prištinom, najvažnije teme formiranje Zajednice srpskih opština i imovina Srbije na Kosovu. Po njegovim rečima, sada će najveći problem za Beograd biti kako pronaći devet srpskih tužilaca za Kosovsku Mitrovicu i više od 30 sudija.

"To je borba za svakog sudiju, za svaku sekretaricu, u kojoj će to zgradi da bude, u kojoj zgradi na jugu, u kojoj zgradi na severu, na koji način. Mi smo se izborili za to da imamo mnogo mesta, da imamo mnogo toga o čemu odlučujemo, i samo je pitanje hoćemo li mi dovoljno naših ljudi koji taj posao mogu da obavljaju", zapitao se Vučić.

Zamenik šefa Delegacije EU u Srbiji Oskar Benedikt čestitao je Srbiji što je proces skrininga pregovaračkih poglavlja završila u rekordnom roku i biće potpuno gotov do 25. marta. Kada se završi skrining i otvori prvo poglavlje, onda pregovarački proces može da se odvija brzo, jer je obavljena dobra priprema, rekao je Benedikt na konferenciji Beogradski dijalog i dodao da će se u pregovaračkom procesu sve više pažnje posvećivati ekonomskim reformama.

XS
SM
MD
LG