Linkovi

Predstavljena publikacija o pregovorima Beograda i Prištine


Ivica Dačić, Ketrin Ešton i Hašim Tači u Briselu 13. decembra 2013, posle postizanja sporazuma Trgovinskih komora Srbije i Kosova
Ivica Dačić, Ketrin Ešton i Hašim Tači u Briselu 13. decembra 2013, posle postizanja sporazuma Trgovinskih komora Srbije i Kosova

U Beogradu je predstavljena publikacija "Izazovi normalizacije odnosa Beograda i Prištine: Analiza pregovora i primene Briselskog sporazuma", koja daje sveobuhvatan pregled procesa pregovora Beograda i Prištine.

Odnosi Beograda i Prištine su značajni uoči otvaranja prvih pregovaračkih poglavlja o ulasku Srbije u Evropsku uniju, ocenio je danas direktor predstavništva Fondacije Konrad Adenauer u Beogradu Norbert Bekman-Dirkes na predstavljanju publikacije u kojoj su analizirani pregovori Beograda i Prištine i primena Briselskog sporazuma i dodao da ova publikacija može da pruži doprinos tom procesu.

Zamenik direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Damjan Jović je rekao da će Vlada biti fokusirana na implementaciju dogovorenog u nastavku dijaloga i ocenio da Zajednica srpskih opština mora da bude formirana pre ili kasnije:

"Ja ne mogu da nagađam i na mogu da predvidim da li će Ustav biti pre ili kasnije promenjen. U nekom trenutku verovatno da hoće, pošto sve što čovek stvori vremenom se menja. Ali, moram da kažem da ova Vlada sasvim sigurno neće menjati Ustav da bi priznavala jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova i Metohije".

Proces integracije u Evropsku unije neće biti moguć bez pune normalizacije odnosa Beograda i Prištine, podsetio je diplomata Zoran Milivojević, i dodao da ostaje otvoreno pitanje da li će to biti bilateralni sporazum o normalizaciji između dva međunarodna subjekta ili nešto drugo:

"Normalizacija mora da bude okončana sa pravno obavezujućim sporazumom. Taj sporazum još niko nije definisao, šta on treba da znači, u svakom slučaju mogao bi da integriše sve ovo što je do sada dogovoreno i što će sutra biti dogovoreno".

Predsednik Izvršnog odbora Foruma za etničke odnose Dušan Janjić je rekao da zahtev da Ustavni sud Kosova da mišljenje o Zajednici srpskih opština ne može da spreči proces normalizacije odnosa.

"Proces možete zaustaviti i gubiti vreme, ali je postavljen kolosek sa koga ne možete sići", rekao je Janjić i dodao da očekuje da će se proces nastaviti u turbulentnom kontekstu.

XS
SM
MD
LG