Linkovi

Devenport, Mas: Probleme rešavati dijalogom


Ambasador Velike Britanije Majkl Devenport i ambasador Nemačke Volfram Mas prisustvuju predstavljanju izdanja časopisa "Izazovi evropskih integracija".
Ambasador Velike Britanije Majkl Devenport i ambasador Nemačke Volfram Mas prisustvuju predstavljanju izdanja časopisa "Izazovi evropskih integracija".

Ambasadori Nemačke i Velike Britanije u Srbiji pozvali da se problemi izmešu Beograda i Prištine rešavaju dijalogom, dok direktorka Vladine kancelarije za evropske integracije kaže da su mogući novi uslovi za Srbiju na putu evropskih integracija. A ministar policije Ivica Dačić traži da međunarodna zajednica treba da ima isti odnos prema Beogradu i Prištini i po pitanju alternativnih prelaza.

Nakon poslednjih događaja oko administrativnog prelaza Jarinje, potpredsednik srpske Vlade Ivica Dačić je izjavio da neko treba da postavi pitanje šta je sa alternativnim prelazima u delovima Kosova na kojima žive Albanci. On je rekao i da je Vlada Srbije, na zahtev Srba sa severa Kosova uvela PDV i na tom delu teritorije kako bi se sprečio šverc, dok Brisel nije zadovoljan takvom odlukom jer Vlada Srbije pokazuje da smatra Kosovo delom svoje teritorije:

"I koliko smo puta ukazivali da tu prolazi oružje, droga, da se švercuje roba i nikad niko nije reagovao iz međunarodne zajednice. Međunarodna zajednica bi trebalo da se izjasni da li hoće univerzalna pravila i za Srbe i za Albance ili hoće samo - "e, ovo važi samo za Srbe", poručuje Dačić.

Ambasadori Nemačke i Velike Britanije u Srbiji, Volfram Mas i Majkl Devenport su istakli da probleme u odnosima Beograda i Prištine treba rešavati kroz dijalog. Na predstavljanju novog broja časopisa “Izazovi evropskih integracija” Mas je, govoreći o jučerašnjem sastanku srpskog predsednika Borisa Tadića sa evropskom komesarkom Ketrin Ešton u Njujorku, rekao da ne da ne treba da čudi ocena da je razgovor bio težak jer se radi o teškim pitanjima. Za britanskog ambasadora taj razgovor je bio pozitivan:

"Siguran sam da je to bila prilika da se razmotri širok spektar tema. Veliki broj pitanja između EU i Srbije treba da se razmatra na takav način da se podrži Srbija na putu ka EU", kaže Devenport.

Na regionalnoj konferenciji stipendista Bundestaga, održanoj u Beogradu, potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić je ocenio da poslednjih nedelja pojedine zemlje mimo političkog mandata EU razmišljaju da jednostrano menjaju, ako je to potrebno i silom, realnost na terenu, što je, kaže Đelić, opasnost za evropski put Srbije. Direktorka kancelarije za evropske integracije Milica Delević je izjavila da se ne bi iznenadila novim uslovima, ako Evropska komisija u oktobru da pozitivnu preporuku za kandidaturu Srbije:

"Koliko će to mišljenje biti pozitivno i kakva će konkretno biti preporuka, mislim da u ovom trenutku ni Komisija nije sasvim načisto, da ona očekuje rezultate dijaloga Beograda i Prištine sledeće nedelje i očekuje da vidi kako će se razvijati situacija na terenu."

U intervjuu agenciji Beta premijer Srbije Mirko Cvetković je rekao da je Srbija poslednjih meseci značajno napredovala u ispunjavanju svih uslova iz Akcionog plana, kao i da ne vidi ni jedan razlog da Srbije ne dobije status kandidata. Ako bude novog uslovljavanja Vlada neće odstupiti od državne politike i crvene linija koje neće preći, poručio je premijer.

XS
SM
MD
LG