Linkovi

Sukobi u Beogradu


Učesnici "Parade ponosa" U Beogradu
Učesnici "Parade ponosa" U Beogradu

Predstavnici LGBT populacije, tokom "Parade ponosa" održane danas u Beogradu, zatražili su od Vlade izradu i implementaciju Nacionalne strategije za borbu protiv homofobije, nasilja i diskriminacije nad LGBT osobama, kao i efikasniji rad policije i pravosuđa u slučajevima nasilja i diskriminacije. Ipak, sve je to ostalo u senci velikih sukoba policije i navijačkiih i drugih ekstremističkih organizacija koje su pokušavale da spreče održavanje Parade.

Dva paralelna događaja odvijala su se danas u centru Beograda – pod jakom policijskom zaštitom održana je Parada ponosa u parku Manjež. Učesnici parade, njih oko hiljadu, su se zatim prošetali centralnim gradskim ulicama do Studentskog kulturnog centra gde je organizovana i žurka.

Istovremeno, u širem centru Beograda, koji od noćas gotovo u potpunositi zatvoren za saobraćaj, tokom celog prepodneva i kasnije tokom dana policija se, na momente i žestoko sukobila sa pripadnicima navijačkih i drugih ekstremističkih grupa koji su pokušavali da spreče održavanje parade. U sukobima policijskih snaga i huligana povređen je veliki broj civila i policajaca, a napadnute su i zgrade SPS-a, RTS-a i zaštitnika građana, sedište Demokratske stranke u Krunskoj ulici je zapaljeno i demolirano, a kamenovan je i mobilni mamograf na Trgu Nikole Pašića, nabavljen u akciji koju je vodila RTV B92.

Policija i protivnici Parade sukobili su se na više lokacija u Beogradu
Policija i protivnici Parade sukobili su se na više lokacija u Beogradu

Uprkos velikim neredima u centru Beograda, sama Parada ponosa je protekla bez incidenata. Ovoj manifestaciji su se priključili podržali je i predstavnici države, OEBS-a, Evropske unije, diplomatskih predstavništava i nevladinih organizacija. Skup u parku Manjež otvorio je šef Delegacije EU u Srbiji Vensan Dežer, koji je tom prilikom rekao da je ovo trenutak na koji se čekalo devet godina. Po rečima Dežera ovo je veliki dan za Srbiju koji slavi slobodu izražavanja i okupljanja:

"Srbija je napravila ogroman progres u domenu sprečavanja diskriminacije zasnovane na boji kože ili na razlici između muškaraca i žena. Međutim, unutrašnje nasilje je još uvek problem – to znamo mi ovde, ali i u državama članicama. Zato se moramo boriti protiv toga svakoga dana i ovaj današnji dan simbolički slavi sve slobode i nediskriminaciju."

Učesnicima parade se obratio i ministar za ljudska i manjinska prava, Slobodan Čiplić, koji je istakao da je ovo važan dan za slobodu u Srbiji:

"Ovde vidim jednu poruku iza koje možemo svi da stanemo, a to je da je Srbija zemlja slobodnih ljudi. Mi smo ovde došli danas da slobodu koja nam je garantovana, svi zajedno konzumiramo, da je svi zajedno upotrebimo i da pokažemo da u državi Srbiji ne postoji niko, ni jedan problem zbog kojeg bi i jedan građanin bio neslobodan."

Lidera LDP-a Čedomir Jovanović je rekao da je ovo jedan od najnesrećnijih dana u njegovom životu jer, kako je rekao, nikada nije prošao kroz Beograda koji je tako prazan i pod kordonima policije:

"Najmenje su krivi oni koji danas po ulicama u hordama hvataju učesnike Parade ponosa. Krivo je društvo koje nema institucije sposobne za davanje onog odgovora koji je Srbiji danas potreban. Ovako se ne ide u Evropu."

Parada ponosa je trajala do nešto posle 13 časova – dakle oko sat i po kraće od najave, a posle skupa policija je maricama razvozila učesnike do kuća ili bezbednijih lokacija u gradu.

Za to vreme u Beogradu je na nekoliko lokacija došlo je ozbiljnih sukoba policije i ekstremista – prvi suzavac je bačen na Trgu Slavija, a većih nereda je bilo i na Terazijama, kod Doma narodne skupštine, oko Kalemegdana, a u Tiršovoj ulici huligani su osim kamenica bacali i molotovljeve koktele na policiju.

Među povređenima je najviše policajaca
Među povređenima je najviše policajaca

Povređen je veliki broj ljudi – više od 50 osoba je zbrinuto u dežurnim medicinskim službama i među povređenima mnogo veći broj policajaca. U centru grada je pričinjenina velika materijalna šteta.

Sukobi su trajali gotovo celog dana, a u prvim komentarima je osuđeno divljanje i vandalizam u Beogradu. Portparol Republičkog javnog tužilaštva, Tomo Zorić, je poručio da će Tužilaštvo insistirati na maksimalnim kaznama za izgrednike, koje su po novom zakonu podignute na maksimalnih osam godina zatvora:

"Tužilaštvo i policija će pored već uhapšenih lica identifikovati sva lica koja su izvršila napad na policajce, koja su vršila nasilje i koja su napadala građane Srbije. Video kamere su zabeležile sve kritične događaje i video snimci nasilja i vršenja krivičnih dela biće korišćeni u krivičnim postupcima koje će Tužilaštvo inicirati."

Kako je rekao Zorić, Tužilaštvo će spovesti svoju ustavnu i zakonsku obavezu da zaštiti sve građane Srbije, da pravni poredak neće biti ugrožen i da niko neće biti jači od države.

XS
SM
MD
LG