Linkovi

Počeli pregovori Srbije i SAD o izručenju


Pregovori zvaničnika Srbije i SAD u Beogradu

Ugovor SAD i Srbije o izručenju omogućiće da Peter Egner, državljanin SAD osumnjičen za ratne zločine tokom Drugog svetskog rata, bude procesuiran u Srbiji, izjavio je danas državni sekretar ministarstva pravde Slobodan Homen, nakon početka pregovora dve zemlja o unapređenju bilatetralarnog ugorova o izručenju koji je sklopljen još davne 1901-ve godine.

Vlade Srbije i Sjedinjenih Američkih Država započele su danas u Beogradu pregovore o zaključenju novog ugovora o izručenju učinilaca najtežih krivičnih dela. Po oceni ambasadorke SAD Meri Vorlik pregovori predstavljaju primer uspešnih i sve dubljih odnosa dve zemlje, a novi ugovor treba da bude odgovor na sve moguće izazove sa kojima se dve zemlje mogu suočiti u borbi protiv kriminala:

"Vlada SAD je izuzetno zadovoljna zbog odluke Vlade Srbije da je vreme da se unapredi postojeći ugovor iz 1901-ve godine, jer on više ne poseduje odgovarajuća oruđa potrebna u suočavanju globalizovanim i sve bržim svetom današnjice. Svetom koji je izložen pretnjama koje nisu mogle ni da se zamisle u ranom XX veku."

Državni sekretar u Ministarstvu pravde Slobodan Homen, koji predvodi srpsku delegaciju u pregovorima, je ukazao na dobru saradnju dve zemlje u borbi protiv organizovanog kriminala–pre svega kroz velike akcije koje su zajednički sprovedene. Međutim, po rečima Homena, nije dovoljna saradnja u otkrivanju i hapšenju počinilaca krivičnih dela, nego da i svi oni budu izvedeni pred sud:

"Ovaj ugovor predstavlja jedan ozbiljan korak i vdeliko priznanje Srbiji. Jer, činjenica je da su SAD spremne da izručuju svoje državljane Srbiji, odnosno da imaju poverenja u srpsko pravosuđe–mislim da sama dovoljno govori po sebi. Naravno, ovo je još jedan veliki korak podrške reformi srpskog pravosuđa i potpunog otvaranja Srbije ka svetu."

A na konferenciji za novinare u ambasadi SAD ambasadorka Meri Vorlik je najavila da će turističke i poslovne vize za gradjane Srbije koji putuju u Sjedinjene Države od danas važiti 10 godina, umesto tri na koliko su do sada izdavane. Ova odluka predstavlja prekretnicu u odnosima Srbije i SAD kao važan simbol sve dubljeg prijateljstva dveju zemalja, rekla Meri Vorlik i dodala da je 10 godina maksimalna dužina trajanja viza koja se može odobriti za neki zemlju.

Ambasador Srbije u Vašingtonu Vladimir Petrović u izjavi za naš program takođe je naglasio da je odluka o produženju važnosti turističkih viza za građane Srbije pokazatelj napretka u odnosima dveju zemalja i znak da ne postoje bezbednosni izazovi kada je reč o putovanju građana Srbije u Sjedinjene Države. Ambasador Petrović podsetio je da je Srbija pre godinu dana aplicirala za program suspendovanja viza za svoje građane i da je ova odluka pozitivan korak u tom smeru, ocenivši da će za to biti potrebno još neko vreme, ali da ambasada Srbije u saradnji sa američkim Stejt Departrmentom i Sekretarijatom za unutrašnju bezbednost aktivno radi na ostvarenju tog cilja.

XS
SM
MD
LG