Linkovi

Balkan suočen sa islamskim ekstremizmom


Balkan je pre dve decenije počeo da se suočava sa militantnim islamskim ekstremizmom i taj problem je postao očigledniji zbog učešća radikalnih islamista u sukobima u Iraku i Siriji, izjavio je danas direktor Bezbednosno-informativne agencije Aleksandar Đorđević.

Na 88. Rouz - Rot seminaru Parlamentarne skupštine NATO-a, koji je nastavljen danas u Beogradu, Đorđević je istakao da na Zapadnom Balkanu postoji dugogodišnja saradnja ekstremista, kao i da dodatni problem predstavlja njihova povezanost sa radikalnim islamistima u Evropi.

"Otpočinjanjem sukoba u Siriji i Iraku ovaj problem postaje još očigledniji. Najpre, imajući u vidu brojnost radikalnih islamista iz regiona, koji su se priključili oružanim formacijama u ratom zahvaćenim oblastima."

Po podacima koje je izneo Đorđević, od 16.000 stranih učesnika ratova u Iraku i Siriji, oko 3.000 je stiglo iz Evrope.

Povratnici iz tih sukoba su nosioci terorističkih pretnji u Evropi, dodao je Đorđević i ukazao na povezanost ekstremista sa organizovanim kriminalom:

"Ne treba zanemariti ni povezanost terorizma sa različitim oblicima organizovanog kriminala, pre svega kriz porast ilegalnih migracija iz ugroženih i siromašnih oblasti ka Evropi, iako do sada nije identifikovana direktna veza između porasta tokova migracije i terorističkih pretnji uperenih protiv Evrope."

Šef BIA je rekao da je Srbija uložila značajne napore u borbi protiv terorizma, donošenjem novih zakona i usklađivanjem postojećih sa stan-dardima evropske bezbednosne i odbrambene politike. Kako je još rekao, neophodno je pojačati saradnju sa drugim bezbednosnim službama, a za uspešnu borbu je potrebno angažovanje svih segmenata društva, na nacio-nalnom i međunarodnom nivou, ocenio je Đorđević.

XS
SM
MD
LG