Linkovi

Migrantska kriza će se nastaviti


Migranti na granici Srbije i Hrvatske (arhivski snimak)
Migranti na granici Srbije i Hrvatske (arhivski snimak)

U Beogradu je održana tribina u organizaciji nedeljnika Vreme, posvećena problemu migranata, kako u Srbiji, tako i u Evropi i svetu. Migranska kriza neće prestati, poručili su učesnici tribine, zahtevajući da se donese zajedničko, sveobuhvatno rešenje.

Izbeglička kriza će se nastaviti i u sledećih nekoliko godina to će biti naša svakodnevica, ocenio je danas Komesar Srbije za izbeglice Vladimir Cucić i dodao da bi 2015. mogla ostati upamćena kao "prva velika godina" izbegličke krize.

Na tribini u Beogradu o migracijama u 2015-toj, Cucić je rekao da tempo dolaska ne diktiraju vremenske prilike, nego broj brodova kojima se izbeglice prebacuju iz Turske u Evropu. U osvit zime, u oktobru je bio najveći priliv migranata, podsetio je Cucić i istakao da je Srbija spremna za zimu i da ima dobru saradnju sa međunarodnim humanitarnim organi-zacijama:

"Mi smo se sada ustalili na cifri od tri-četiri hiljade izbeglica, i to je izrazit napor za sve koji su na ruti. Od Turske, pa do njihove konačne destinacije, to iziskuje neverovatan napor, jer imate isti broj ljudi, energenata, logistike i svega drugog, bilo njih deset ili tri hiljade. I to će sada iscrpljujuće da se nastavi i očigledno se nastavlja."

Šefica odeljenja UNHCR za pravnu zaštitu izbeglica An-Brigite Krum-Hansen izjavila je se ne može očekivati prestanak priliva izbeglica u Evropu sve dok se ne zaustave ratni sukobi u zemljama iz kojih izbeglice dolaze. Potrebna je veća solidarnost na svetskom nivou kako bi se rešila izbeglička kriza, rekla je Krum Hansen, uz ocenu da to nije samo evropski problem:

"Brojevi će se nastaviti. Možda će malo usporiti zbog vremenskih prilika, zbog jačanja kontrole na granicama. To će učiniti da se migranti teže kreću, ali ih neće zaustaviti. To će samo učiniti put opasnijim i skupljim po njih. Oni će biti prepušteni krijumčarima ljudi, ukoliko ne bude koordinisanog, sveobuhvatnog odgovora."

Ambasador Švajcarske Žan Danijel Ruh je naglasio da ta zemlja čini sve što može kako bi se pronašlo političko rešenje za krizu u Siriji.

Ljudi koji dolaze u Evropu beže od rata i terora, i potrebno je da u sadašnjoj situaciji sačuvamo dostojanstvo i sa njima postupamo u skladu sa međunarodnim pravom, naglasio je Žan Danijel Ruh.

XS
SM
MD
LG