Linkovi

Đelić: Nastavak pregovora 2. septembra


Potpredsednik srpske vlade Bodžidar Đelić na brifingu sa novinarima

Predstojeća poseta nemačke kancelarke Angele Merkel je dogovarana još u februaru ove godine, pre zbivanja na Kosovu, ali Srbiji, kako je danas rekao potpredsednik srpske Vlade Božidar Đelić, treba podrška Nemačke u kontekstu tih događaja.

Pregovori Beograda i Prištine biće nastavljeni 2. septembra, najavio je danas potpredsednik srpske Vlade Božidar Đelić i poručio da je Srbija spremna da da maksimum u nalaženju rešenja za predstavljanje Kosova u međunarodnim organizacijama, ali to, po rečima Đelića, ne može biti rešeno protivno državnim interesima Srbije.

Na današnjem brifingu sa novinarima, on je, govoreći o predstojećoj poseti nemačke kancelarke Angele Merkel Beogradu, rekao da je ta poseta pripremana još od februara i da nije vezana za dešavanja na severu Kosova. Kako je rekao Đelić Srbiji je veoma važno da dobije podršku Nemačke - kako u kontekstu svih tih događaja, tako i za sledeće korake Srbije na evropskom putu.

A po mišljenju ministra policije Ivice Dačića nije samo bitno šta će nemačka kancelarka da kaže prilikom posete Beogradu, nego je važno i šta će predsednik Srbije, premijer i drugi srpski zvaničnici reći tom prilikom. Poruka koju treba da prenesu je da Srbija ne može da trguje svojim nacionalnim i državni interesima zarad ulaska u EU:

"I mi moramo tačno da pošaljemo poruke. A to je da ne treba niko da stavlja Srbiju u situaciju ili Kosovo ili Evropa. To nije u skladu ni sa kojim dogovorom koji je do sada ostvarivan sa Srbijom i nije u skladu ni sa kojim načinom za rešavanje ove problematične situacije."

Kako je rekao Dačić Srbija treba da pošalje jasne poruke međunarodnoj zajednici da želi mir, da neće ratovati, ali i da neće gledati mirno progom svog naroda na Kosovu. A kosovskim Albancima Srbija treba da pošalje poruku da želi mir sa njima i završetak istorijskog konflikta, kao i da, po rečima Dačića, ne provociraju Srbiju "skrivajući se iza velikog brata".

XS
SM
MD
LG