Linkovi

Pad medijskih sloboda u Srbiji


Snježana Milivojević
Snježana Milivojević

Uprkos usvojenom setu medijskih zakona, a svi indikatori medijskih sloboda i kvaliteta su u padu, ocenila je danas profesorka FPN-a Snježana Milivojević na okruglom stolu ANEM-a o položaju medija u Srbiji.

Kako je moguće da više od godinu dana nakon usvajanja seta medijskih zakona ponavljamo da su oni dobri, a stepen medijskih sloboda i medijskog kvaliteta nikada nije bio gori, ocenila je danas profesorka Fakulteta političkih nauka Snježana Milivojević i poručila da nad tim nema sleganja ramenima ili okretanja glave.

Na okruglom stolu Asocijacije nezavisnih elektronskih medija, ona je ukazala da indikatori urušavanja medijskih sloboda i kvaliteta dolaze iz istih krugova odakle stižu i pohvale medijskim zakonima:

"Sve pohvale koje medijima stižu, i koje su uglavnom grupisane u pitanjima koja su oblasti Poglavlja 10, odnosi se na medije kao komercijalnu instituciju. Dakle, odnosi se na regulisanje autorskih prava, na proces digitalizacije, na čitav set još instrumenata koji su tu uspešno izgrađeni. A sve kritike su u Poglavlju 23 i odnose se na medijske slobode i medijski kvalitet. Hoću da kažem da na osnovu čitanja Izveštaja o napretku proizilazi da su mediji sve bolji kao industrija i sve bolji svojim vlasnicima, a sve lošiji nama kao građanima i građankama."

Sociolog Jovo Bakić je ocenio da u Srbiji postoji sprega autoritarne vlasti i oligarhijskih struktura, što je, po njegovim rečima, najgora mogućnost. Kada imate autoritarnu vlast, onda znate da su mediji ili u službi vlasti ili su protiv, ali ako imate spregu autoritarne vlasti i oligharijskih struktura, znači da imate simulaciju demokratije, u kome višestranački sistem služi kao ikebana, rekao je Bakić:

"Potrebna je odgovorna i zrela javnost. A da bi došlo do njenog stvaranja potrebni su profesionalni mediji i hrabra sredstva masovnog opštenja. Ako nemamo ni jedno ni drugo, nećemo imati demokratiju. Ni “d” od demokratije."

Advokat Slobodan Kremenjak je rekao da je tržište slobodno ako se sa konkurencijom boriš nižom cenom i boljim kvalitetom. Meni se čini da ovde konkurišeš time što si bliži vlasti, ocenio je.

A govoreći o nedavno završenoj privatizaciji medija u Srbiji, Snježana Milivojević je ocenila da je to bio skandalozno vođen proces, koji je devastirao medijski pejzaž i u kome se svelo na to ko će šta da kupi i ko je čiji vlasnik. Ona je dodala da i prvi talas raspodele državne pomoći pokazuje da mnogo toga nije u redu.

XS
SM
MD
LG