Linkovi

Sutra konsultacije SB UN o Kosovu


Sutra konsultacije SB UN o Kosovu

U trenutku dok mladići srpske nacionalnosti palili i uništavali administrativne prelaz Jarinje, u Njujorku je postignut dogovor da se sutra održe konsultacije Saveta bezbednosti iza zatvorenih vrata o trenutnoj situaciji na severu Kosova.

Predsednik Srbije Boris Tadić zatražio je večeras momentalni prekid nasilja prelazu Jarinje i pozvao srpske gradjane na Kosovu na prisebnost, uzdržanost i mir.

"Ekstremisti i huligani svojim nasilničkim potezima rade protiv interesa gradjana i države Srbije i pridružuju se ekstremistima sa albanske strane koji žele da unilateralnim aktima i nasiljem prekinu mirovni proces dijaloga Beograda i Prištine", naveo je predsedniik Tadić u saopštenju.

Nakon jučerašnjih događaja na severu Kosova Srbija je zatražila hitno održavanje sednice Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija povodom najnovijeg razvoja događaja na Kosovu i Metohiji. Srbija je vanrednu sednicu zatražila pre više od 24 sata, a s obzirom na izričito protivljenje SAD i Velike Britanije, postugnut je kompromis da se sutra održe konsultatcije iza zatvorenih vrata, na kojima će sekretarijat UN dati brifing članicama Saveta bezbednosti o trenutnoj situaciji na severu Kosova.

Šef srpske diplomatije Vuk Jeremić, koji se nalazi u zvaničnoj posetu Libanu, krenuo je direktno iz Bejruta ka sedištu UN u Njujorku:

"Nadamo se da će to te sednice Saveta bezbednosti doći i da svi oni koji pružaju otpor održavanju te sednice će na kraju od tog otpora odustati. Potrebno nam je da sagledamo šta se desilo juče na Kosovu i kojim putem treba ići napred da bi se održali mir i stabilnost", ocenio je Jeremić.

A potpredsednik srpske vlade za evropske integracije Božidar Ðelić izjavio je danas da je Srbija jasno opredeljena za nastavak dijaloga sa Prištinom kako bi se došlo do rešenja i upozorio da bi bilo kakvi jednostrani potezi mogli da obesmisle, odnosno uruše dijalog:

"Videli smo u proteklih nekoliko dana da je ovaj dijalog jedan izuzetno težak proces, da možda nisu svi ušli u ovaj dijalog posve iskreno. Jer, jedan od bitnih preduslova dijaloga je da ni jedna strana ne povlači bilo kakve jednostrane poteze sa ciljem da se promeni situacija na terenu. Jer, bilo kakve jednostrane akcije koje bi zapravo obesmislile dijalog, bi ga urušile."

Srpski ministar policije Ivica Dačić izjavio je danas da su sve jedinice policije koje su u blizini administrativne linije sa Kosovom pod povećanim stepenom borbene gotovosti. Srpska policija ima informacije da je došlo do prebacivanja pripadnika kosovske policije na prelaze Brnjak i Jarinje helikopterima KFOR-a, a kako je rekao Dačić još nije jasno da li je reč o ponovnom pokušaju preuzimanja administrativnih prelaza.

XS
SM
MD
LG