Linkovi

SAD i OEBS: Ispitati pretnje novinarima u Srbiji

  • Rade Ranković

Ambasadorka Vorlik, ministar Bradić i šef misije OEBS-a na skupu o istraživačkom novinarstvu

Ekonomska kriza je doprinela egzistencijalnoj nesigurnosti novinara, čime je smanjen prostor za njihovo nezavisno delovanje, dok je transformacija vlasništva medija dovela do forsiranja komercijalnih sadržaja- što sveukupno nepovoljno utiče na razvoj istraživačkog novinarstva, jedna je od ocena sa današnje regionalne konferencije "Na ivici opasnog".

Misija OEBS-a u Srbiji i Ambasada Sjedinjenih Država pozvali su danas tužilaštvo da detaljno ispita pretnje novinarima a Vladu Srbije da obezbedi uslove za slobodu govora. Kako je na današnjem regionalnom skupu o istraživačkom novinarstvu rekla ambasadorka SAD Meri Vorlik verbalne pretnje su posebno opasne, naročito kada dolaze od organizovanih grupa i ne smeju se potcenjivati:

"Napadi i pretnje slobodi medija ne smeju biti tolerisani. Aktuelni i prošli incidenti i zločini nad novinarima moraju biti ozbiljno istraženi i moraju biti preduzete odgovarajuće mere. Istraživačko novinarstvo je mnogo više od vesti. Novinari istraživači koji izveštavaju o zloupotrebama vlasti i korupciji moraju biti zaštićeni od svih vrsta pretnji i nasilja."

Ambasadorka je podsetila da je američki narod u poslednjih 10 godina sa više 33 miliona dolara pomogao razvoj nezavisnih i profesionalnih medija u Srbiji. A uz osudu, kako je rekao kukavičkih pretnji medijama, šef Misije OEBS-a u Srbiji Dimitrios Kipreos je ukazao na značaj medija za prelazak iz totalitarnog u demokratski sistem jedne zemlje:

"Ubistva tri srpska novinara u periodu tranzicije predstavljaju dokaz da tranzicija nije laka. Hrabri novinari i danas dobijaju pretnje od huligana."

Ministar kulture Nebojša Bradić je istakao da neki mediji u Srbiji istraživačkim novinarstvom samoproglašavaju senzacionalističko novinarstvo, koje često krši etičke i zakonske norme. Uz najavu da će Medijska strategija Ministarstva kulture biti predstavljena sredinom godine, Bradić je ocenio da će ona doprineti razvoju istraživačkog novinarstva.

XS
SM
MD
LG