Linkovi

Uhapšeno osam Srba osumnjičenih za Srebrenicu


Vladimir Vukčević
Vladimir Vukčević

Hvatanjem i osmog osumnjičenog, koji je tokom dana bio u bek-stvu, okončana je današnja akcija hapšenja za zločine počinjene u Kravi-cama kod Srebrenice 1995. godine.

Po nalogu Tužilaštva za ratne zločine Služba za otkrivanje ratnih zločina je sprovela hapšenja na raznim lokacijama u Srbiji, a kako je istakao tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević u pitanju su državljani Srbije, koji su u to vreme bili pripadnici specijalne brigade MUP-a Republike Srpske.

On je objasnio da se uhapšeni terete za egzekucije i ubistva u Srebrenici, na lokalitetu zemljoradničke zadruge Kravice, gde je ubijeno više od 1.300 civila muslimanske nacionalnosti:

"Mi smo po ovom predmetu radili izvesno vreme. Predmet je intenziviran pojačanom saradnjom sa našim kolegama iz BiH. Na taj način smo došli do dokaza za ovih osam lica, da postoje osnovane sumnje da su oni izvršili ovo krivično delo."

Kako je istakao Vukčević, istraga će biti nastavljena, jer se sumnja da je još ljudi učestvavalo u zločinu u Kravicama, gde je za najkraće vre-me ubijeno najviše civila.

Tužilac je rekao da smatra da se u konkretnom slučaju radi o rat-nom zločinu, a ne o genocidu, i dodao da je ovo prva akcija hapšenja za taj zločin na terirotiji Srbije, ako se izuzme slučaj Trnovo:

"Srbija šalje jedan jasan stav prema zločinima i prema tom najmasovnijem zločinu koji se desio posle Drugog svetskog rata u Evropi." Rekao je Vukčević.

Komentarišući jutrošnja hapšenja, predsednica Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji Sonja Biserko je ocenila da je važno što je Srbija krenula sa suđenjima ljudima koji su učestvovali u genocidu u Srebrenici i Istočnoj Bosni. Uz ocenu da je istina o Srebrenici u Srbiji osporavana od samog početka, Biserko je za BiH portal Klix.ba izjavila da je ključno da se vidi da li će se suditi samo izvršiocima ili i zvaničnicima koji su bili na višim položajima u policiji i vojsci.

XS
SM
MD
LG