Linkovi

MMF i srpska vlada počeli pregovore


Misija MMF-a i zvaničnici srpske vlade na početku pregovora u Beogradu

Misija MMF i delegacije Srbije započele su danas zvanične razgovore o petoj reviziji stend-baj kreditnog aranžmana, vrednog oko tri milijarde evra. Zakon o finansijskoj disciplini i neočekivani višak u srpskom budžetu biće glavne teme predstojećih pregovora.

Jutros u Narodnoj banci Srbije počela je i zvanično peta runda pregovora sa predstavnicima misije Međunarodnog monetarnog fonda, a tokom popodneva Albert Jeger i njegov tim nastavili razgovore sa premijerom Mirkom Cvetkovićem i ministarkom finansija Dijanom Dragutinović.

Tokom predstojećih razgovora glavna tema, to jest ono što najviše zanima predstavnike MMF-a, je donošenje Zakona o fiskalnoj odgovornosti, kojim treba da se ograniči javna potrošnja. Zakon bi trebalo uskoro da se pojavi u skupštinskoj proceduri, tako da se oko ovog pitanja ne očekuju teškoće u pregovorima.

Sa druge strane, srpske pregovarače najviše zanima višak u budžetu od 20 milijardi dinara. Dok ministar ekonomije Mlađan Dinkić zagovara stav da se ta sredstva iskoriste kao pomoć privredi, zaposlenima u javnom sektoru i penzionerima, ministarka finansija se zalaže da se ovim novcem smanjim deficit države.

Sasvim je izvesno da će i po ovom pitanju od ključne važnosti biti mišljenje predstavnika MMF-a, čiji je stav da plate i penzije ostanu zamrznute do aprila 2011-te. Pregovori u Beogradu trajaće do kraja avgusta, a uprkos svim problemima očekuje se da pregovori proteknu glatko.

XS
SM
MD
LG