Linkovi

Skupština Srbije izabrala novu vladu


Premijer Srbije Aleksandar Vučić
Premijer Srbije Aleksandar Vučić

Skupština Srbije izabrala je večeras velikom većinom glasova novu Vladu Srbije sa liderom naprednjaka Aleksandrom Vučicem na čelu.

Sednica na kojoj je izabrana Vlada počela je oko 11 časova, a današnje zasedanje obeležio je trosatni ekspoze novog premijera, koji je na 70 stranica pripremio iscrpan i ambiciozan plan rada svog kabineta.

Reforma ekonomije, razvoj privatnog sektora i konsolidacija budžeta su tri ključna zadatka nove Vlade, rekao je Vučić i dodao da je osim reformi potrebna i promena mentaliteta građana, to jest mnogo više rada nego do sada.

Vučić je svoj plan oročio u tri faze, gde će prva i druga faza - fiskalna konsolidacija i rešavanje problema finansijske nediscipline trajati do polovine, odnosno do kraja ove godine. Treća faza, koja predviđa strukturne reforme i zaustavljanje rasta javnog duga trajaće od 2015-te do 2017-te godine.

Dugoročan cilj Vlade biće da privatni sektor bude privlačniji od javnog sektora, rekao je Vučić i najavio prestanak dosadašnjeg trošenja državnog novca, koji će biti preusmeren za podsticaje privredi. Vučić je najavio privatizaciju većine preduzeća u državnom vlasništvu, uključujući Telekom.

Najavio je i hitno restrukturiranje Srbijagasa, kao i privatizaciju dela Železnica Srbije koji se bavi prevozom robe, dok za Lutriju Srbije, kako je rekao, već postoje strani partneri, zainteresovani da kupe licencu za organizovanje igara na sreću.

Biće privatizovan i RTB "Bor", a do sredine godine trebalo bi da počne privatizacija Dunav osiguranja, kao i rešavanje problema banaka u državnom vlasništvu, za koji očekuje da se završi do kraja godine.

Vučić je najavio završetak restrukturiranja 153 društvena preduzeća, kao i razrešenje situacije u Železari Smederevo i kompaniji Simpo, čije je poslovanje očenio "neodrživim".

Vučić je pored ekonomskih reformi najavio i promene u obrazovanju, zdravstvu, sudstvu, penzionom sistemu i dodao da će rezultati Vlade biti mereni na svakih šest meseci.

"Deca moraju da nauče da se sve postiže radom, da znaju da uče za buducnost, a ne za ocenu", rekao je Vučić i obećao da ce država pomoći mlade koji pokazuju inicijativu.

Što se tiče pitanja Kosova, Vučić je ponovio da Beograd neće priznati Kosovo, ali da želi život u miru Albancima. Proces normalizacije odnosa sa Prištinom će se nastaviti, a kako je najavio, novi premijer će lično predstavljati Srbiju na pregovorima u Briselu.

Sam kabinet Aleksandra Vučica imaće dosta imena iz prošlog saziva, ali i nekoliko novih ministara koji će voditi ključne resore. Za privredu biće zadužen Dušan Vujović, državnu upravu Kori Udovički, prosvetu Srđan Verbić, zdravstvo Zlatibor Lončar. Ministarstvo odbrane predvodiće Bratislav Gašić, a MUP Nebojša Stefanović. SPS-u su pripala tri ministarstva - za spoljne poslove, poljoprivredu i rudarstvo i energetiku, a njih će voditi, Ivica Dačic, Snežana Bogosavljević Bošković i Aleksandar Antić.

Nakon ekspozea, poslanicima je ostavljeno pet sati za raspravu o programu i sastavu Vlade, a zanimljivo je i da su protiv Vučićeve Vlade glasale samo stranke koje nisu deo kabineta - Demokratska stranka i Nova demokratska stranka.

Današnjoj sednici prisustvovali su i predstavnici verskih zajednica, kao i članovi diplomatskog kora.
XS
SM
MD
LG