Linkovi

Tadić: Teško je pronaći kompromis


Gradonačelnik Beograda Dragan Djilas i predsednik Demokratske stranke Boris Tadić dobrovoljno su dali krv u centru Beograda, 14. juna 2012.
Gradonačelnik Beograda Dragan Djilas i predsednik Demokratske stranke Boris Tadić dobrovoljno su dali krv u centru Beograda, 14. juna 2012.

Predsednik Demokratske stranke izjavio je da pitanje formiranja buduće vlade nije pitanje solidarnosti, već da je to teško pitanje.

Pregovori o vladi idu teško - otkrio je danas predsednik Demokratske stranke Boris Tadić, dok lider SPS-a Ivica Dačić za zastoj u pregovorima o vladi krivi demokrate I naprednjake.

Predsednik Demokratske stranke Boris Tadić izjavio je danas da pitanje formiranja buduće vlade nije pitanje solidarnosti, već da je to teško pitanje. Nakon što je dao krv u akciji organizovanoj povodom Svetskog dana davalaca krvi, Tadić je poručio da je za formiranje vlade potrebna spremnost na kompromis:

“Teško se formira vlada u parlamentu koji ima 46 stranaka. Takav nam je politički sistem da promoviše mnogo stranaka u parlamentu – i onda je teško pronaći koaliciju. Jer ljudi moraju da uspostave kompromis i u politici kao i u životu, a to često teško ide. Svi imaju jako dobar osećaj za sebe, a nedovoljno izražen za opštu stvar.”

Pre dva dana je, da podsetimo, održana poslednja runda razgovora demokrata i socijalista, na kojoj su, kako je tada saopšteno da su dogovoreni principi i ciljevi nove vlade, ali je ostalo otvoreno pitanje partnera koji će zajedno sa DS-om, SPS-om formirati parlamentarnu većinu i vladu.

Kako je danas izjavio lider socijalista Ivica Dačić za trenutnu konfuziju oko formiranja vlade nije odgovorna SPS, već DS i SNS. Dačić nije negirao tvrdnje da Moskva na njega vrši pritisak da formira vladu sa naprednjacima, ali je istakao da pritisaka ima i sa druge strane – ali da to nikome ne smeta.

Ma ne interesuje me, bre! Neka prave vladu, neka idu u vlast, ja ću da idem u opoziciju, šta me briga. Ko hoće da pravi vladu, neka nađe parlamentarnu većinu i neka mi se javi. Doviđenja.”

Regionalni skup u Beogradu

A danas je u Beogradu održana ministarska konferencija Procesa saradnje jugoistočne Evrope, kojim Srbija okončava jednogodišnje predsedavanje ovom inicijativom, i tom prilikom domaćin skupa, srpski ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić je ocenio da odnosi na Zapadnom Balkanu nikada nisu bili bolji nego sada:

Odnosi u regionu zapadnog Balkana nisu nikada bolji od početka ratova koji su sahranili Jugoslaviju. Postoje još neka otvorena pitanja, ali ona se rešavaju mirnim i diplomatskim putem, uz uzajamno uvažavanje i razumevanje.”

Jeremić je rekao i da je u skladu sa sporazumom Beograda i Prištine o regionalnom predstavljanju, Kosovo može da učestvuje na sastancima samo kao nedržavni akter.
Tamo gde se, po rečima Jeremića, pojavljuje Republika Srbije – ne može biti Republika Kosovo. Ni u Procesu saradnje jugoistočne Evrope, ni u Savetu Evrope, OEBS-u, niti u nekoj instituciji ili agenciji u okviru sistema UN, rekao je Jeremić i dodao da je to potpuno u skladu sa dogovorom Beograda i Prištine postignutom uz posredovanje UN.
XS
SM
MD
LG