Linkovi

Vestervele: Pregovarati u Briselu, a ne Njujorku


Sa vrlo jasnim porukama Evropske unije, u Beograd je danas doputovao ministar inostranih poslova Nemačke Gvido Vestervele. Nemačka podržava put Srbije u Evropsku uniju, ali je na tom putu potrebno ispuniti kriterijume i standarde Unije, uključujući i dobrosusedske odnose u regionu, poručio je domaćinima Vestervele.

Šef nemačke diplomatije Gvido Vestervele poručio je danas u Beogradu da još uvek postoje šanse za direktne pregovore Beograda i Prištine, ali da je Brisel mesto za te razgovore a ne Njujork, s obzirom da je, po rečima Vestervela, nezavisno Kosovo realnost.

Ministar inostranih poslova Nemačke je, obraćajući se studentima Beogradskog univerziteta i stipendistima Fonda dr Zoran Đinđić, rekao da je geografska mapa Jugoslavije iscrtana i završena, da ne pomaže prećutkivanje istine o tome, kao i da u EU ima mesta samo za one koji vode odgovornu i izbalansiranu regionalnu politiku.

Na novinarsko pitanje šta Srbija gubi, a šta dobija ako posluša njegove savete, Vestervele je, posle razgovora sa ministrom inostranih poslova Srbije odgovorio diplomatski da će biti neophodno voditi dijalog, biti spreman za ustupke a ne ići na konfortaciju:

"EU otvara izvanredno velike šanse za privrednu obnovu, blagostanje i prosperitet, za socijalni razvoj vaše zemlje. Smatram da je to cilj za koji vredi intezivno raditi i bitno je pokazati dovoljno fleksibilnosti, a upravo takva fleksibilnost je potrebna u tako velikoj grupi kao što je EU."

Ministar Vuk Jeremić rekao je da se sa Vestervelom nije složio po svim pitanjima o kojima je danas bilo govora, dodao je da Srbija neće povući rezoluciju o Kosovu koju je podnela Genaralnoj skupštini UN, ali i da je spremna da o svemu konstruktivno razgovara:

"Spremni smo za konstruktivne razgovore o svemu, pa i o rezoluciji, ali ne možemo da stanemo iza zaključka koji bi eventualno bio donet, a kojim bi se potvrdila nezavisnost Kosova."

Vestervele se danas sastao i sa predsednikom Srbije Borisom Tadićem i tom prilikom njih dvojica su se saglasila u stavu da je budućnost Srbije u Evropskoj uniji i da je Nemačka za Srbiju jedan od najznačajnijih političkih i ekonomskih partnera.

Tadić je rekao da Srbija računa na pomoć EU za rešenje pitanja Kosova i naveo da se Srbija zalaže da se do rešenja za Kosovo dođe dijalogom Beograda i Prištine. Nemački šef diplomatije je dodao da njegova zemlja neće insistirati da Srbija prizna nezavisnost Kosova – kao uslovu za prijem u EU:

"Nemačka podržava put Srbije u EU. Mi znamo da je to put u političku uniju i zajednicu, i prema tome važna je saradnje i izbalansirana politika – kako prema unutra, tako i prema spolja."

Nemački ministar se danas sastao i sa premijerom Srbije Mirkom Cvetkovićem, koji je tom prilikom rekao da Nemačka ima veliki značaj za Srbiju, kao politički i ekonomski partner.

A tokom dana, Vestervele se sastao i sa predstavnicima pet parlamentarnih političkih stranaka – DS-om, SPS-om, G17 plus, SNS-om i LDP-om, kojima je preneo stav da Srbija ima evropsku perspektivu kao i da proces proširenja nije ugrožen zbog ekonomske krize.

XS
SM
MD
LG