Linkovi

Srbija uskladjuje politiku sa EU


Srbija mora da uskladi politiku sa Evropskom unijom
Srbija mora da uskladi politiku sa Evropskom unijom

Srbija se obavezala da postepeno usklađuje svoju spoljnu politiku sa EU do stupanja u članstvo, a do tada se rukovodi svojim ekonomskim i političkim interesima, izjavio je danas ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić.

Na konferenciji o zajedničkoj spoljnoj i bezbednosnoj politici, on je rekao da je procenat usaglašenosti spoljne politike Srbije sa politikom EU proteklih godina išao i do 97 odsto, a da je on sada nešto niži zbog odluke da se ne uvode sankcije Rusiji.

Po rečima Dačića razgovori o poglavlju 31, o usaglašavanju spoljne i bezbednosne politike sa EU, se uglavnom svode na to hoće li se Srbija pridružiti sankcijama protiv Ruske Federacije:

"Tokom ove godine u većoj meri smo se pridruživali odlukama EU. Sada je taj procenat za 10 odsto veći, kada se radi o odlukama Saveta EU, odnosno 20 odsto veći pri pružanju podrške stavovima EU u drugim međunarodnim organizacijama. Da budem precizan – pridružujemo se svemu, osim sankcijama prema Ruskoj Federaciji."

Bivši premijer i nekadašnji ministar spoljnih poslova Švedske Karl Bilt je ukazao da je u EU na delu zamor od proširenja, što zbog uticaja ekonomske krize, što zbog političkih dešavanja u ovom regionu. Govoreći o sankcijama protiv Rusije on je rekao da nije pristalica sankcija kao načina za ostvarivanje ciljeva:

"Vidim potrebu za sankcijama kao podršku političkog paketa. Ali, postoji deo tog paketa sa veoma specifičnim elementima koji treba da budu urađeni. I zato verujem da su sankcije ograničene, ali ipak postojeće protiv Rusije, suštinski deo očuvanja evropske bezbednosti."

Šef Delegacije EU u Srbiji Majkl Davenport je rekao da se stalno govori o zamoru od proširenja, ali da bi možda trebalo reći i nešto o zamoru strpljenja, zbog čega smatra da bi trebalo nastaviti pregovore sa Srbijom i prva poglavlja otvoriti tokom godine:

"Početak izgradnje prošlogodišnjih pristupnih pregovora i otvaranje prvih poglavlja ove godine, to su ključni zaključci visokog predstavnika koje treba pročitati."

Bivši savetnik u Evropskoj službi za spoljno delovanje Robert Kuper je ocenio da je dogovor o Zajednici srpskih opština veoma bitan, jer je to način da Srbi na Kosovu i Metohiji imaju pravo glasa i izraze svoje mišljenje. Na dugi rok, to je najvažniji način da srpski narod ima budućnost i opstane na Kosovu i Metohiji, rekao je Kuper.

XS
SM
MD
LG