Linkovi

Srbija uskladjuje politiku sa EU


Srbija mora da uskladi politiku sa Evropskom unijom

Srbija se obavezala da postepeno usklađuje svoju spoljnu politiku sa EU do stupanja u članstvo, a do tada se rukovodi svojim ekonomskim i političkim interesima, izjavio je danas ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić.

Na konferenciji o zajedničkoj spoljnoj i bezbednosnoj politici, on je rekao da je procenat usaglašenosti spoljne politike Srbije sa politikom EU proteklih godina išao i do 97 odsto, a da je on sada nešto niži zbog odluke da se ne uvode sankcije Rusiji.

Po rečima Dačića razgovori o poglavlju 31, o usaglašavanju spoljne i bezbednosne politike sa EU, se uglavnom svode na to hoće li se Srbija pridružiti sankcijama protiv Ruske Federacije:

"Tokom ove godine u većoj meri smo se pridruživali odlukama EU. Sada je taj procenat za 10 odsto veći, kada se radi o odlukama Saveta EU, odnosno 20 odsto veći pri pružanju podrške stavovima EU u drugim međunarodnim organizacijama. Da budem precizan – pridružujemo se svemu, osim sankcijama prema Ruskoj Federaciji."

Bivši premijer i nekadašnji ministar spoljnih poslova Švedske Karl Bilt je ukazao da je u EU na delu zamor od proširenja, što zbog uticaja ekonomske krize, što zbog političkih dešavanja u ovom regionu. Govoreći o sankcijama protiv Rusije on je rekao da nije pristalica sankcija kao načina za ostvarivanje ciljeva:

"Vidim potrebu za sankcijama kao podršku političkog paketa. Ali, postoji deo tog paketa sa veoma specifičnim elementima koji treba da budu urađeni. I zato verujem da su sankcije ograničene, ali ipak postojeće protiv Rusije, suštinski deo očuvanja evropske bezbednosti."

Šef Delegacije EU u Srbiji Majkl Davenport je rekao da se stalno govori o zamoru od proširenja, ali da bi možda trebalo reći i nešto o zamoru strpljenja, zbog čega smatra da bi trebalo nastaviti pregovore sa Srbijom i prva poglavlja otvoriti tokom godine:

"Početak izgradnje prošlogodišnjih pristupnih pregovora i otvaranje prvih poglavlja ove godine, to su ključni zaključci visokog predstavnika koje treba pročitati."

Bivši savetnik u Evropskoj službi za spoljno delovanje Robert Kuper je ocenio da je dogovor o Zajednici srpskih opština veoma bitan, jer je to način da Srbi na Kosovu i Metohiji imaju pravo glasa i izraze svoje mišljenje. Na dugi rok, to je najvažniji način da srpski narod ima budućnost i opstane na Kosovu i Metohiji, rekao je Kuper.

XS
SM
MD
LG