Linkovi

Dežer: Pozitivan uticaj na proces integracije


Vensan Dežer - šef Delegacije EU u Srbiji
Vensan Dežer - šef Delegacije EU u Srbiji

Odluka članica EU da zatraže mišljenje Evropske komisije o kandidaturi Srbije za članstvo u EU naišla je uglavnom na pozitivne reakcije u Beogradu.

Kompromis Begrada i Brisela očigledno pozitivno utiče na proces evropskih integracija Srbije, ocenio je danas šef Delegacije EU u Srbiji Vensan Dežer, nakon što su svih 27 članica EU podržale predlog da se od Evropske komisije zatraži mišljenje o spremnosti Srbije da dobije status kandidata za članstvo.

"To je proces koji će trajati osam do 12 meseci pre dobijanja mišljenja Evropske komisije i nakon toga Srbija će dobiti status kandidata. To je okvir u kome radimo, ali prethodno prvi korak je da svih 27 zemalja članica EU zatraže od Komisije mišljenje", kaže Dežer.

S obzirom da se Holandija nalazi u specifičnoj političkoj situaciji, premijer Srbije Mirko Cvetković očekuje da tokom oktobra članice Unije zatraže mišljenje od Evropske komisije o kandidaturi Srbije:

"Mi praktično imamo podršku svih 27 zemalja. Problem jeste sa jednom zemljom koja ima tehničku vladu i pitanje je da li ta vlada ima kapacitet da donosi takve odluke. Imajući u vidu da se ovde radi o tehničkom pitanju, ja sam ubeđen da će ona to prihvatiti tako da očekujem sledećeg meseca", navodi Cvetković.

"Jasno je da Srbija mora da ubrza put ka Evropskoj uniji. Ja sam prilično siguran da će Srbija tokom sledeće godine postati kandidat u Evropskoj uniji i to je dobra vest za građane Srbije", ocenio je Mladjan Dinkić, ministar ekonomije Srbije.

A kako je izjavila direktorka Vladine Kancelarije za evropske integracije, Milica Delević, uspostavljanje partnerskog odnosa između Srbije i EU olakšava kapitalizaciju onoga što se radi "kod kuće":

"Mislim da je takav partnerski odnos između Srbije i EU važan jer stvara političku klimu u kojoj se pozitivne odluke, koje se tiču Srbije, doživljavaju kao nešto što je prirodno i što ne deli članice EU", ističe Delević.

Ambasador Velike Britanije u Srbiji Stiven Vordsvort izjavio je danas u Pančevu da postoje pozitivni signali u pravcu traženja mišljenja od Evropske komisije o spremnosti Srbije da dobije status kandidata za članstvo u EU.

XS
SM
MD
LG