Linkovi

Ocene novih ekonomskih mera Beograda


Privredna komora Srbije
Privredna komora Srbije

Uprkos činjenici da je Srbija dobila možda najbolju ocenu iz Evrope – izveštaj iz Brisela ukazuje na to da Srbija ima velike ekonomske probleme

Nedelju dana nakon što su ministar finansija Lazar Krstić i potpred-sednik Vlade Aleksandar Vučić predstavili ekonomski program u šest tača-ka, iz Brisela je stigao godišnji izveštaj o napretku Srbije. Iz Beograda se javio Rade Ranković

Uprkos činjenici da je Srbija dobila do sada možda i najbolju ocenu iz Evrope – izveštaj ukazuje na to da Srbija ima velike ekonomske probleme i da će oni biti jedan od najvećih izazova u narednim faza evrointegracija:

"Ako imate sektor javnih preduzeća koji se loše vodi, imate skoro 600 preduzeća s kojima se do sada nije znalo uopšte šta da se radi, imate i dalje prevelik i glomazan javni aparat, koji sa druge strane ne daje dobar servis ni građanima ni privredi – imate dakle sve uslove da budete zabrinuti i da morate vrlo brzo da počnete ozbiljno da radite – nije vam potreban izveštaj Evropske komisije. Nije tu ništa konstatovano što nije bilo već ranije i što nije bilo poznato.", smatra Aleksandar Stevanović savetnik ministra privrede.

Ekonomista Miroslav Prokopijević, kao prilično oštar kritičar Vlade smatra da paket u šest tačaka neće rešiti probleme srpske privrede, jer je to, kako kaže, paket pre svega fiskalnih mera:

" Kako je Regan govorio – država mora da se skine sa grbače naroda. To je pod broj jedan. I pod dva – mora da se napravi bolje poslovno okruženje. Umesto toga, skup mera je takav da je država mislila samo o svojim prihodima. Što je naravno krajnje pogrešno, jer ako imate 100 dolara i pitate se gde je bolje da budu: u državnom ili u privatnom sektoru – pa naravno da je bolje u privatnom.", kaže ekonomista Miroslav Prokopijević.

"Realno, ovaj paket mera je paket Ministarstva finansija i oni se ne bavi po prirodi stvari privredom, proizvodnjom. Oni se bave time da državni budžet bude uravnotežen. Oni su nabrojali neke mere koje će biti operacionalizovane od strane drugih ministarstava, najviše od strane Ministarstva privrede. I na toj operacionaliziciji se već radi.", ukazuje Stevanović.

"U suštini mere su takve da neće rešiti naš problem, jer će smanjiti naš budžetski deficit za 1-1,5 procentnih poena. Znači, sa 8,25 pašće na nekih 6,75 u najboljem slučaju. A sa druge strane gurnuće privredu u recesiju.", ističe Prokopijević.

I sam svojevremeno kritičar vladine ekonomske politike, ekonomista Aleksandar Stevanović je ušao u tim ministra privrede Saše Radulovića i ističe da je mera od koje se najviše očekuje smanjivanje državnih subvencija i rešavanje problema preduzeća u restrukturiranju:

"Ako bismo mi rešili samo problem preduzeća u restrukturiranju i stavili ih na zdrave noge, odnosno videli šta može od njih da se stavi na zdrave noge – to je godišnja ušteda od skoro 700 miliona dolara u budžetu. To je jedna vrlo jaka mera i mi planiramo da se taj proces završi tokom naredne godine." navodi Stevanović.

Sa druge strane, Prokopijević najviše kritikuje meru povećanja PDV-a, dok za druge tačke ekonomskog programa kaže da su previše uopštene i nedorečene – poput one da će Vlada raditi na poboljšanju privrednog ambi-jenta ili da će iskoristiti svoje diplomatske veze za dobijanje povoljnijih kre-dita:

"Ovde se stalno priča o nekim milijadama, o nekim kanalima koji su bespotrebni, o nekim parama koje padaju sa neba. I to se naravno ne dešava, jer to nije mehanizam kako se novac kreće u ovom svetu. Najjevtinije možemo da se zadužimo kod MMF-a – mi smo trenutno svetlosnim godinama daleko od toga. Jer, prosto smo toliko nedisciplinovan bolesnik, da MMF ne želi da radi sa nama.", kazze Prokopijevich.

I mada Miroslav Prokolpijević očekuje da će iduća godina biti još teža i nepovoljnija od ove, Aleksandar Stevanović, kao deo ekonomskog tima Vlade umesto prognoza obećava da će Ministarstvo privrede uvesti strogu kontrolu subvencija i da će prvo početi da rešava problem preduzeća u restrukturiranju, da će taj posao završiti za godinu dana, a da će uporedo raditi i na drugim najvažnijim merama. Pa, možda nam dogodine i bude bolje.
XS
SM
MD
LG