Linkovi

Đelić: Vlada će ispuniti obećanje


Đelić: Vlada će ispuniti obećanje

Pošto je Srbija predala odgovore na Upitnik Evropske komisije, u ponedeljak u Beograd dolazi prva tehnička misija Evropske unije koja će se baviti pitanjima bezbednosti.

Komesar za proširenje Štefan File donosi 12. oktobra u Beograd mišljenje Evropske komisije o zahtevu Srbije za članstvo u EU, najavio je danas potpredsednik Vlade Božidar Đelić. Na sednici skupštinskog Odbora za evropske integracije on je rekao da je sada veoma važno da Akcioni plan za brže sticanje statusa kandidata bude sproveden do kraja juna, a parlamentarnoj opoziciji je poručuo da nema razloga za brigu o tome hoće li Vlada moći da sprovede do kraja obećanje o kandidaturi:

"Mi ćemo u nedeljama koje dolaze pokazati da ova koalicija ima kapacitet i da rekonstruiše Vladu i da ispuni sve zadatke koji su predviđeni našim akcionim planom za dobijanje statusa kandidata za ulazak u EU".

Ivica Dačić
Ivica Dačić

Pred skupštinom je težak zadatak da u skladu sa evropskim standardima reši problem blanko ostavki, a pitanja bezbednosti, pravosuđa i ljudskih prava će preovladavati narednih meseci u razgovorima sa EU, naveo je Đelić.

On dodaje da rekonstrukcija Vlade, koju je najavio premijer treba da poveća njenu efikasnost, dok drugi potpredsednik Ivica Dačić kaže da se unutar vladajuće koalicije o rekonstrukciji još nije razgovaralo:

"Tako da očekujem da u narednim danima i to pitanje bude na dnevnom redu, kako bismo što pre, na talasu ovog precesa uspostavljanja optimalnog funkcionisanja Vlade rešili i to pitanje".

Socijalistima je svejedno hoće li se premijer opredeliti za rekonstrukciju Vlade kroz personalne promene ili kroz smanjenje broja ministarstava, rekao je Dačić i dodao da je na Demokratskoj stranci da prva izađe sa predlogom promena u Vladi.

XS
SM
MD
LG