Linkovi

13 godina od ubistva Ćuruvije


13 godina od ubistva Ćuruvije

Na Uskrs 11. aprila 1999. godine, u toku NATO intervencije u Srbiji, režim Slobodana Miloševića ubio je novinara i vlasnika Dnevnog telegrafa Slavka Ćuruviju. Trinaest godina kasnije ubice i nalogodavci ovog ubistva još nisu otkriveni, a danas su predstavnici novinarskih udruženja po ko zna koji put zatražili od vlasti da otkriju i kazne ubice.

Polaganjem venaca na spomen-obeležje Slavku Ćuruviji, predstavnici dva novinarska udruženja – NUNS-a i UNS-a obeležili su danas 13-tu godišnjicu još nerasvetljenog ubistva novinara i vlasnika lista "Dnevni telegraf".

Nakon polaganja venaca, predsednici dva udruženja, Vukašin Obradović i Ljiljana Smajlović, ponovo su zatražili da se otkriju ubice i nalogodavci ubistva Slavka Ćuruvije, ubijenog 11. aprila 1999. u pasažu zgrade u kojoj je stanovao, u Svetogorskoj ulici u Beogradu:

"Otkrivanje ubica Slavka Ćuruvije predstavlja zavet nove Srbije koja ne sme nikada da zaboravi vremena u kojima je država ubijala svoje građane, a tajne službe bile kontrolori naših života", naveo je Vukašin Obradović.

"Slavko je ubijen samo zato što se koristio svojim osnovnim ljudskim pravom – slobodom izražavanja, koja je zapisana u evropskoj konvenciji. A mi koji smo ga nadživeli, mislim da nismo sačuvali slobode koje smo mislili da smo osvojili 5. oktobra", poručila je Smajlović.

Dačić neobavešten o hapšenjima

Policija je u vise gradova Srbije uhapsila 14 osumnjicenih za paljenje Ambasade SAD u februaru 2008. godine, posle mitinga "Kosovo je Srbija".(arhivski snimak).
Policija je u vise gradova Srbije uhapsila 14 osumnjicenih za paljenje Ambasade SAD u februaru 2008. godine, posle mitinga "Kosovo je Srbija".(arhivski snimak).

A ako ubice Slavka Ćuruvije ni posle 13 godina nisu uhapšene, posle jučerašnjeg hapšenja 10 osoba osumnjičenih za paljenje zgrade zgrade ambasade SAD u februaru 2008-me, danas se oglasila Ambasada Sjedinjenih Država, koja je pozdravila efikasno i delotvorno hapšenje osumnjičenih.

Hapšenje je rezultat dugotrajnih napora i saradnje vlada SAD i Srbije, Saveta za nacionalnu bezbednost Srbije, Predsedništva Srbije, Ministarstva pravde i policije, rekao je zamenik ambasadora SAD u Srbiji Li Licenberger.

Zbog istog događaja danas je reagovao i ministar policije Ivica Dačić, koji je rekao da ga niko iz policije ili tužilaštva nije obavestio o hapšenjima osumnjičenih za paljenje ambasade SAD, što je, po njegovim rečima, loš primer rada. Dačić je objasnio da je po Zakonu o policiji on kao ministar trebalo da bude informisan o radu policije. Nisu me informisali i naložio sam da se sprovede istraga o tome kako je do toga došlo, rekao je Dačić.

XS
SM
MD
LG